У центру

Такмичење у слагању Рубикове коцке

На Тргу Републике, у суботу, 26. маја, одиграће се узбудљиво такмичење у слагању Рубикове коцке отворено за све грађане, од 11 и од 18 часова

 

 

У суботу, 26. маја, на Тргу Републике одржава се узбудљиво такмичење у слагању Рубикове коцке, у два термина, од 11 и од 18 часова, а отворено је за све заинтересоване грађане свих генерација. Ово такмичење одиграва се у оквиру манифестације Мај месец математике (М3), која се ове године организује седми пут заредом у организацији Центра за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ.

Уз такмичење у слагању Рубикове коцке, пролазници на Тргу Републике биће у прилици да виде изложбу о алгоритмима Алгоритми од кухиње до берзе, која својим занимљивима причама уводи пролазнике у чудесни свет математике, уз мото овогогодишње манифестације „Математика, проблем решен“. Ова изложба упутиће посетиоце у примену алгоритама у свакодневном животу.

Рубикова коцка, позната и као Магична коцка или Мађарска коцка је „једноставна“ слагалица иза које стоји „озбиљна“ математика. То је механичка играчка коју је не тако давне 1974. године изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик. Рубикова коцка се сматра једном од најпродаванијих играчка у свету, јер је до 2005. године продата у више од 300 милиона примерака.

У чему се састоји озбиљна математичка игра слагања коцке? Рубикову коцку треба вратити у почетни положај где је свака страна коцке у једној боји. За многе Рубикова коцка на први поглед представља несавладиву препреку за коју мисле да је потребно бити натпросечно интелигентан или чак и геније како би се решила. То је далеко од истине јер Рубикову коцку може сложити свако! Све што је потребно јесте мало времена, мало стрпљења и алгоритам за слагање.

Свака Рубикова коцка, ма колико је окретали и промешали јој боје, може увек да се реши у мање од 20 потеза. Најпопуларнију методу, једну од многих, развио је Дејвид Сингмастер и назвао је „слој по слој“.

Наравно, за све оне мејкерс оријентисане, ако ниједна метода за слагање коцке не помогне, ако ниједан алгоритам не проради, коцка се може лагано раставити помоћу одвијача: горњи слој коцке се заокрене за 45 степени и, уз помоћ одвијача, коцка се растави тако да се ниједан део не сломи, те се лагано може поновно саставити у почетни положај. Проблем решен!

——-

Програми током манифестације М3 намењени су свим узрастима, малишанима у вртићима и деци школског узраста, а разноврсна научнопопуларна предавања и друштвене игре викендом намењени су и одраслима.

Кроз М3 измештамо математику из амфитеатара и учионица и представљамо је онаквом каква она заправо јесте – као игру и страст!

Истражите више о програму манифестације Мај месец математике.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs