Kobson i Centar za promociju nauke organizuju niz seminara za mlade istraživače u univerzitetskim bibliotekama širom Srbije. Naredni seminari biće održani u Nišu i Kragujevcu

Detalj iz ilustracije Aleksandra Savića

Kobson i Centar za promociju nauke organizuju niz seminara pod nazivom „Seminari o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama“ u univerzitetskim bibliotekama širom Srbije, namenjenim prevashodno mladim istraživačima i doktorandima. Prvi seminar je održan 24. februara u Novom Sadu, a naredna dva seminara biće održana 1. marta u Nišu i 2. marta u Kragujevcu.

U okviru seminara, osmišljenih da zainteresovane istraživače upute u svet objavljivanja i komuniciranja naučnih rezultata, organizuje se i predstavljanje novih izdanja CPN-a koja su okrenuta unapređenju naučne komunikacije u Srbiji. Svaki seminar drže Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije, i Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke, zajedno sa gostima.

Kobson organizuje seminare na temu naučnih informacija od svog osnivanja, ali ovo je prvi put da u tome sarađuje sa Centrom za promociju nauke. Skraćeno od „Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku“, Kobson su 2001. godine osnovale Narodna biblioteka Srbije zajedno sa Bibliotekom Matice srpske, Bibliotekom SANU-a, kao i univerzitetskim i fakultetskim bibliotekama širom zemlje u cilju nabavke stranih naučnih publikacija za sve zaposlene istraživače u Srbiji, kao i za unapređenje pristupa elektronskim informacijama.

Okosnica „Seminara o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama“ je knjiga „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ čije je srpsko izdanje objavio Centar za promociju nauke u toku Sajma knjiga 2016. godine, a krajem godine je objavio i besplatno onlajn izdanje u otvorenom pristupu.

Koristeći ovaj osnovni vodič za mlade istraživače, Tatjana Timotijević predstavlja svet naučnih časopisa, citatnih indeksa i baza, ali i novih rešenja kao što je otvoreni pristup, zajedno sa programima koje Kobson od svog osnivanja pruža istraživačima kao pomoć u objavljivanju i komunikaciji naučnih rezultata.

Ivan Umeljić predstavlja tri izdanja Centra za promociju nauke: knjigu „Naučna komunikacija“ Pjera Lasla, „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa, prvi doktorat u stripu, kao i tzv. eksperiment u naučnoj komunikaciji, knjigu „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“, čiji je jedan od autora a koju čine eseji i ilustracije inspirisani temama 11 doktorskih disertacija odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina.

SEMINARI O NAUČNIM INFORMACIJAMA

Velika sala Univerziteta u Nišu
Sreda, 1. mart 
12:30-14 časova

Učestvuju:

  • Ivan Umeljić, rukovodilac grupe za izdavaštvo, CPN
  • Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije NB

Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu
Četvrtak, 2. mart 
12-13:30 časova

Učestvuju:

  • Ivan Umeljić, rukovodilac grupe za izdavaštvo, CPN
  • Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije NBS
podeli