(ЕКСКЛУЗИВНО) „Веома је важно, више него икада раније, да се говори о научним идејама и резултатима“, каже Роберт-Јан Смитс, гост Центра из Европске комисије

Текст: И. Хорват, С. Бубњевић

Прошле недеље Србију је први пут посетио Роберт-Јан Смитс, генерални директор Главне управе за истраживање и иновације Европске комисије. Мада његова посета није привукла велику медијску пажњу, она је била готово историјска за научну заједницу у Србији.

Као практично други човек европске науке, Смитс је одговоран за највећи програм финансирања науке у историји, програм „Хоризонт 2020“ који је тежак чак 80 милијарди евра. Његов долазак представља додатно признање бројним успешним напорима домаћих истраживача да буду конкурентни у такозваном европском истраживачком простору и да освоје средства из „Хоризонта 2020“.

„Ово је моја прва посета Србији и морам рећи да сам изразито импресиониран оним што сам видео током ова два дана“, рекао је Роберт-Јан Смитс у ексклузивном разговору за научнопопуларни портал Центра за промоцију науке, Елементаријум.

„Имао сам прилику да видим првокласне универзитете и институте, бриљантне младе људе, изразито елоквентне и самоуверене, који се баве првокласним научним истраживањима, спремни су да граде партнерства и буду део европских пројеката“, закључио је Смитс, додајући и да се у Србији „веома вешто промовише наука”.

Током посете Србији, Роберт-Јан Смитс је у петак, 3. марта гостовао на изложби „Србија у Хоризонту 2020“ коју је организовао Центар за промоцију науке у Галерији науке и технике САНУ. Изложба представља кратки пресек досадашње сарадње домаћих истраживача, научноистраживачких и других установа са Европском унијом.

„Ово је додатни разлог зашто треба што пре поново да посетим вашу земљу, али и да пренесем својим колегама у Европској Унији: обратите више пажње на Србију и предивне ствари које се догађају тамо у области научних истраживања и иновација“, поручио је Смитс.

Посебно је истакао да ће европским научницима пренети поруку: „Остварите сарадњу са српским научницима и зовите их да постану део важе мреже, што је свакако у интересу Европе као целине“.

Поред Смитса, на отварању изложбе Центра за промоцију науке говорили су и академик Зоран Петровић, управник Галерије науке  и технике САНУ, као и Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.

Том приликом, Центар за промоцију науке је позвао и докторанде из Србије који на скупу у Галерији науке и технике САНУ,  могли да поставе питања високом европском представнику о стању науке у Европи и Србији, пројектима и подршци истраживањима.

„Веома је важно, више него икада раније, да се промовише наука, да се говори о научним идејама и резултатима“, рекао је Роберт-Јан Смитс, посебно указујући на значај повезивања грађана и науке.

„Ко финансира науку? То су наравно порески обвезници. Они желе да знају где је отишао новац који су дали. Из тог разлога сматрам да је обавеза научника и иноватора да покажу на који начин је потрошен новац који је уложен у науку“, поручио је Смитс.

Целокупан видео интервју са Роберт-Јаном Смитсом биће објављен на Елементаријуму и у наредном броју часописа Елементи.

 

подели