У Центру

Разговори о мејкер култури

На Филозофском факултету, у оквиру другог у низу догађаја „Сусрети у простору између“,  о мејкер покрету у Србији и вези између мејкер културе и образовања (мејкерc/простор/образовање) разговараће се у петак, 29. марта, у 19 часова

У петак, 29. марта, у 19 часова, у оквиру догађаја „Сусрети у простору између“, на Филозофском факултету у Београду разговараће се о Мејкер покрету. Догађај организују Катедра за андрагогију Филозофског факултета и Центар за промоцију науке.

Мејкер покрет односно мејкерс култура је друштвени покрет настао у духу заната и „уради сам“ филозофије. Неки сматрају да је овај покрет реакција на конзумеризам и растући осећај удаљавања од физичког света у модерним градовима. Мејкерс се укршта са културом хаковања и ради на стварању нових уређаја, као и пренамени постојећих. Теме од којих креће су електроника, роботика, 3-Д штампање и употреба рачунара, као и активности као што су обрада метала, обрада дрвета и веома важне традиционалне уметности и занати.

Циљ овог покрета је промовисање праведности и демократизација приступа СТЕАМ-у (енг. STEAM – Science Technologies Engineering Arts Mathematics) и другим сродним дисциплинама. Учење кроз рад у реалном друштвеном окружењу (енг. leraning by doing) је важан део ове културе која наглашава неформално, умрежено, вршњачко и заједничко учење које је забавно али пре свега сврсисходно. Мејкер култура стога има потенцијал да допринесе партиципативнијем приступу образовању и образовне теме учини релевантнијим за ученике и ученице.

На овим другим сусретима у простору између покушавамо да одговоримо на питања: Шта је све мејкер покрет? Колико је развијен у Србији? Какве мејкерске праксе и простори постоје и која је њихова улога у заједници? Шта су заједничке претпоставке теорија учења и мејкер покрета? Како мејкерски простори утичу на трансформацију образовних простора и везу образовања и локалне заједнице? Које врсте сазнавања подстиче мејкерски начин размишљања или менталитет? Које форме су настале повезивањем мејкер културе и образовања (мејкер библиотеке, мејкер лабораторије у оквиру школа, факултета и сл)? У овом разговору фокус је на вези мејкер културе и образовања и то преко начина сазнавања који изазивају постојеће улоге, односе моћи и методе рада.

Модерација:

Јелена Јоксимовић, Центар за промоцију науке

Гости:

Зоран Рончевић, Мејкер Србија

Мирјана Утвић, Центар за промоцију науке

Милан Вeсић, Центар за промоцију науке

Душан Митић, Шкоград

Наталија Остојић, Шкоград

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs