У Центру

Разговор о књизи Бура информација

У уторак, 24. априла, у 18 часова, у Галерији РТС, Таковска 10, Центар за промоцију науке организује разговор о књизи „Бура информација: Зашто лајкујемо?“ Улаз је слободан за све заинтересоване.

 

Угледни гости из академске заједнице, медија и привреде разговараће о узбудљивој теми обрађеној у књизи  „Бура информација: Зашто лајкујемо?“, у уторак, 24. априла, у 18 часова, у Галерији РТС, у Таковској 10. Улаз је слободан за све посетиоце.

Аутори књиге, Хендрикс и Хансен, упозоравају на буру која се помаља – Буру информација – која прети да преплави друштво великом количином информација које људи некритички користе како би формирали мишљење и донели одлуке. Бура, према њиховој тврдњи, подрива нашу способност да одвојимо истинито од баналног и тенденциозног и, уколико остане непроверена, подриће нашу колективну интелигенцију. Ова бриљантна књига представља упозорење.

Знање мора да поштује чињенице, а самим тим и истину. Информација то и не мора, а мишљења – па, она су понекад гратис. Лако се формирају, уз мале или никакве трошкове. Проблем је, међутим, што не можемо да решимо климатске промене, изазове на Блиском истоку, озбиљно злостављање на интернету или демократско неслагање, без обзира на то колико нас има и колико брзо сакупљамо или читамо чланке, нове уносе, коментаре и гласове подршке или неодобравања које они добијају на вебу.

Како истичу аутори „Буре информација“, није нека новост да други људи утичу на нас, нити је новост да смо подложни феноменима као што су сакупљање у стадо, ефекат леминга, ефекат пасивног посматрача, групно мишљење, колективно преувеличавање и грешке већине, али јесте новост да су савремене информационе технологије повећале и појачале ове феномене. „Бура информација“ говори о социјалној психологији на спиду.

 

О књизи говоре:

 

Зоран Станојевић

РТС, новинар

 

Проф. др Ана Мартиноли

Факултет драмских уметности, Универзитет уметности

 

Проф. др Машан Богдановски

Филозофски факултет, Универзитет у Београду

 

Филип Банковић

Телеком, извршни директор за технику

 

Марија Новаковић

Факултет организационих наука, преводитељка књиге

 

Модератор

Иван Умељић

Центар за промоцију науке, уредник издања

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs