Јубилеји

Пола века Ђердапа

ЦПН и ХЕПС Ђердап, 6. септембра обележаваjу пола века од изградње хидроцентрале Ђердап 1

На изласку из Ђердапске клисуре, на 943. километру Дунава, пре тачно пола века, изграђена jе прва хидроелектрана у свету коjа припада двема државама, Ђердап 1. Поводом овог jубилеjа, Центар за промоциjу науке гостуjе у Кладову, на свечаности коjом ће бити прослављена педесетогодишњица изградње овог комплекса.

ЦПН ће се представити проjекциjама у мобилном планетариjуму, коjе ће посетити ученици основних школа, као и експериментима и демонстрациjама из физике. Интерактивни програм ће траjати током викенда, 6. и 7. септембра.

На самоj граници између Србиjе и Румуниjе, налази се хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап 1. У питању jе вишенаменски обjекат, коjи се, осим производње електричне енергиjе, састоjи и од система за превођење бродова.

Сарадња на проjекту заjедничке хидроелектране почела jе jош 1964. године, између тадашње СФР Jугославиjе и СР Румуниjе, али jе у погон пуштена тек шест година касниjе. Проjекат jе осмишљен тако да свакоj земљи припадне по jедна електрана, половина преливне и по jедна непреливна брана, као и по jедна бродска преводница.

Изградња хидроцентрале на Дунаву jе проузроковала подизање нивоа воде, и формирање вештачког, акумулационог jезера, познатог као Ђердапско jезеро, дугачког преко 100 километара.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs