Nauka i mediji

Naučna televizija

Prva televizijska stanica u Srbiji, usmerena isključivo ka popularizaciji nauke, počela je sa emitovanjem programa pod nazivom Srpska naučna televizija

Srpska naučna televizija, prva televizija čiji je programski sadržaj usmeren isključivo na popularizaciju nauke, počela je sa radom u četvrtak, 27. septembra.

Ovo je neprofitna televizijska stanica civilnog društva i, kako su najavili njeni predstavnici, odlično mesto gde će mladi moći da plasiraju svoje ideje. Televizija je osnovana sa namerom da nauka, kultura i obrazovanje dobiju svoje zasluženo mesto u medijskom prostoru Srbije, s obzirom na to ovakve teme inače nisu dovoljno zastupljene.

Osnivač Srpske naučne televizije je Komitet znanja Srbije koji okuplja mlade stručnjake, naučnike i umetnike čiji je cilj modernizacija društva i popularizacija nauke, kulture i umetnosti.

“Snimljeno je više od 50 emisija u našoj produkciji zanimljivog sadržaja. Svakog dana emitovaće se naučne vesti i emisije koje će predstavljati afirmisane naučnike, ali i mlade nade srpske nauke”, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Medija centru u Beogradu, povodom početka rada Prve srpske televizije.

Glavni i odgovorni urednik Miloš Kostić naveo je da Srpska naučna televizija sarađuje sa više od 60 naučnih institucija, fondacija i univerziteta u zemlji i svetu, među kojima su naučna fondacija Tesla iz SAD i Američka naučna fondacija, i dodao da je saradnja uspostavljena i sa ambasadama Indije, Rusije i Japana.

Program ove televizije trenutno se emituje u IPTB kablovskom sistemu i putem veb paketa “Sve na klik” Telekoma Srbija. Očekuje se da će uskoro početi emitovanje i preko ostalih kablovskih operatera.

Osnivanje ove televizije nailazi na pozitivne reakcije u naučnoj zajednici. U međuvremenu, Centar za promociju nauke snažno podržava projekte koji poput ovog omogućuju veće prisustvo nauke u medijima. U eri komercijalizacije, Centar pokušava da novinarima i njihovim redakcijama pomogne u osvajanju više prostora za naučnopopularne sadržaje. Centar je na ovom planu već ostvario izuzetno uspešnu saradnju sa gotovo svim nacionalnim i lokalnim emiterima, časopisima i novinskim agencijama. 

Zahvaljujući tome, kao i neprestanom zalaganju sve većeg broja naučnih novinara u Srbiji, prisustvo nauke u medijskom prostoru se očigledno uvećalo u poslednjih nekoliko meseci.

Srpska naučna televizija je, očigledno, deo tog trenda koji raste u Srbiji.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs