КОНКУРСИ

Победник ESO конкурса

Ученица из Србије Настасија Петковић освојила је стипендију за боравак на најпрестижнијем астрономском кампу за средњошколце

Након затварања конкурса за најпрестижнији астрономски камп за средњошколце, на који су се пријавили ученици из готово читавог света, Центар за промоцију науке одабрао је најуспешнијег кандидата из Србије. Ове године стипендију је освојила Настасија Петковић, ученица 4. разреда средње школе.

ESO астрокамп за средњошколце одржаће се по трећи пут на астрономској опсерваторији аутономне регије Аоста, у месту Свети Бартоломеј, Нус, Италија. Трајаће од 26. децембра 2015. године, до 1. јануара 2016. године. Организатори кампа су Јужна европска опсерваторија (European Southern Observatory, ESO), најпродуктивнија астрономска институција на свету, и организација Sterrenlab из Италије.

Од ове године, Центар за промоцију науке постао је партнер кампа и обезбеђује једном средњошколцу из Србије пун износ стпендије који покрива седмодневни боравак у кампу и трошкове пута. На основу пристиглих видео клипова, у којима су учесници описивали како своје омиљене астрономске феномене, тако и мотиве за учешће, ЦПН је имао нимало лак задатак да одабере најуспешнијег кандидата.

Овогодишња победница, Настасија Петковић ученица је 4. разреда Прве крагујевачке гимназије, у којој похађа специјализовано математичко одељење. У свом видео клипу Настасија Петковић говори о астрономском пројекту у оквиру којег истражује на који начин ерупције на Сунцу утичу на комете у нашем соларном комшилуку. Она такође говори о томе који астрономски феномени је инспиришу  и зашто би волела да будео део једног оваквог кампа.

Поред Настасије, у ESO кампу ће учествовати још око 55 средњошколаца из разних делова света. Овогодишњи камп бавиће се Сунчевим системом, али и удаљеним вансоларним планетама. Учесници ће имати прилику да присуствују предавањима, али и да врше ноћне опсервације користећи опрему и инструментацију професионалне опсерваторије. Све активности ће се одвијати под надозором стручних ментора. Дружење, зимски спортови и екскурзије допринеће томе да камп постане незаборавно искуство за све учеснике.

Јужна европска опсерватоија, која је већ дуги низ година најпродуктивнија опсерваторија на свету, биће задужена за квалитетан научни програм. У сарадњи са још неколико партнера, обезбедиће предаваче и пратећи материјал. Предавања ће покрити теме попут актуелних мисија на планете и открића првих вансоларних планета. Такође, предавачи ће обучити учеснике како да измере удаљеност до астероида. Званични језик кампа је енглески.

Истражите више о овогодишњим учесницима.

Истражите више о ESO астрокампу.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs