У сусрет овогодишњој манифестацији Мај месец математике, изабрано 10 победника конкурса Лица математике

Уочи овогодишње манифестације Мај месец математике (М3), Центар за промоцију науке изабрао је десет Лица математике. Лица математике су сви они коjи желе да комуницираjу и популаризуjу математику, да jе на jедноставан начин обjасне и покажу колико заправо математика може бити забавна. 

На конкурс, који је био отворен од 5. до 20. априла, пријавило се 200 наставника са територије Републике Србије, а комисија Центра за промоцију науке је имала веома тежак задатак да изабере најбољих десет. Међу победницима конкурса, нашло се следећих десет наставника и професора:

Мирјана Јовановић, Гимназија ”Исидора Секулић”, Нови Сад

Анђелка Симић, Гимназија ”Бранислав Петронијевић”, Уб

Драган Голубовић, ОШ ”Вук Караџић”, Лесковац

Јелена Кенић, ОШ ”Танаско Рајић”, Чачак

Биљана Новковић, ОШ ”Милица Павловић”, Чачак

Милан Живановић, Висока школа за васпитаче из Крушевца

Наталија Будински, Основна и средња школа са домом ученика ”Петро Кузмјак”, Руски Крстур

Мирјана Кокерић, ОШ ”Бранко Радичевић”, Смедерево

Славица Бероња, ОШ ”Славко Родић”, Крајишник

Јасна Марковић, Гимназија, Лазаревац

Чланови комисије били су Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, Тијана Марковић, из Центра за промоцију науке, Ђорђе Баралић са Математичког института САНУ и Весна Тодорчевић са Математичког института САНУ. Они су програме пристигле на конкурс оцењивали по четири критеријума: квалитет предлога, иновативност, имплементација, креативност.

Десет одабраних победника учествоваће на презентациjи у Београду у организациjи Центра за промоциjу науке, као и своjим градовима и оближњим научним клубовима. На овим презентациjама имаће прилику да широj публици покажу своjе добре праксе, и науче, не само децу и студенте, већ и друге наставнике и посетиоце занимљивим математичким идеjама.

Лица математике биће чести гости у медиjима. Центар за промоциjу науке спровешће медиjску кампању са циљем промоциjе свих Лица математике као групе, али и поjединачно, што jе лепа прилика да се програми ових успешних наставника представе свим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима у Србиjи.

Лица математике биће и звезде велике математичке изложбе. Портрети победника, заjедно са њиховим добрим праксама, биће изложени у галериjама у Београду, како би, макар у маjу, наставници били праве познате личности.

подели