У сусрет седмој Ноћи истраживача Научни камион гостује у Сенти од 31. августа до 04. септембра

На прагу нове школске године и у сусрет седмој Ноћи истраживача Научни камион гостује испред Градске куће у Сенти од 31. августа до 04. септембра. Научни камион ће бити отворен сваког дана од 9 до 12 и од 15 до 20 часова, а посетиоце очекују изложбе, предавања, радионице и бројни интерактивни програми које припрема Ноћ истраживача.

Сента је градско насеље на обали реке Тисе, у Севернобанатском округу са богатом традицијом популаризације науке. Према подацима из 2011. године више од 77 одсто становништва говори мађарским језиком.

Свечано отварање Научног камиона заказано је за среду, 31. август у 10 часова, а отварању ће присуствовати Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, и представници Културно-образовног центра ”Тхурзо Лајош” из Сенте.

Током свих пет дана трајања програма, посетиоци ће моћи да виде изложбу ”Небески путници”, посвећену птицама селицама, а 02. септембра ће о птицама које зимују у Србији говорити орнитолог Ласло Тонт.

У оквиру предавачког програма у наредним данима биће и речи о Хемијском музеју у Варпалоти, хемичару Стефану Бугарском, о пројекту ”Баште”, кућама од сламе, примени беспилотних летелица у шумарству, и употреби хладне воде.

Првог дана гостовања Научног камиона, 31. августа, у 17 часова Центар за промоцију науке представља пети број часописа Елементи.

Током петодневног програма ученици основних и средњих школа ће кроз бројне интерактивне радионице моћи да упознају различите научне области од машинства до економије. Најава ноћи истраживача се шири и ван простора Научног камиона па је планирано упознавање биљних врста Градског парка Сенте, као и посета Спомен-видиковцу Сенћанске битке.

Истражите више о промоцији часописа Елементи

подели