Издања

Најбољи матурски радови

Ново издање ЦПН-а представља најбоље матурске радове средњошколаца у Србији одбрањених у школској 2011/2012. години

 

Матурски радови одабрани на Првом конкурсу за избор и објављивање најбољих матурских радова ученица и ученика државних и приватних школа, објављени су у библиотеци „Зборници“ Задужбине Андрејевић, а издати су у сарадњи са Центром за промоцију науке и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање васпитања и образовања Србије.

Пројекат у коме се објављују најбољи матурски радови у издању Задужбине Андрејевић и уз подршку ЦПН-а значајна је новина у образовној пракси у Србији: на овај начин афирмишу се даровити ученици, али и образовне установе у којима се будући стручњаци опредељују за своје будуће позиве.

На промоцији Прве свеске изабраних матурских радова у Римској дворани Библиотеке града, 4. марта, публици су се обратили Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, професор доктор Милан Распоповић, потпредседник редакцијског одбора библиотеке Зборници и проф. др Коста Андрејевић, председник Управног одбора Задужбине.

Ови матурски радови обухватају теме из области језика и књижевности, технологије фармацеутских производа, хемије, географије, геометрије, биологије и органске хемијске технологије, а овај зборник је укључио следеће радове:

1. Милица Д. Кандић: Варваризми у српском језику“, Прва нишка гимназија „Стеван Сремац”;

2. Владимир Д. Алексић: „Кулометријско и спектрофотометријско одређивање амоксицилина“, Хемијско-медицинска школа у Вршцу;

3. Владана С. Стојиљковић: „Синтеза и спектрална карактеризација 2-(p-фероценилфенил)-индола“, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш;

4. Вук Д. Кесић: „Национални парк Ђердап“, Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“, Београд;

5. Марио Б. Цекић: „Уопштења Симсонових правих и Микелових тачака“, Гимназијa „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад;

6. Никола Р. Мандић: „Ракови (Crustacea)“, Трећa београдскa гимназијa, Београд;

7. Мирослава С. Јовановић: „Млеко и млечни производи – производња 
и испитивање“, Хемијско-медицинскa школa, Вршац.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs