Сајам 2015

Међународни пројекти на Сајму књига

Петак, 30. октобар, биће посвећен представљању међународних пројеката ЦПН-а на Сајму књига

Центар за промоцију науке у петак, 30. октобра, на свом штанду у Хали 2а, у оквиру јубиларног 60. Међународног сајма књига организује дан посвећен представљању међународних пројеката кроз разговор, предавања и радионице.

На овај начин Центар ће представити заинтересованима за науку и образовање своје активности на међународном нивоу и истовремено их позвати да се у њих укључе.

У оквиру међународног дана у 10.30 часова, ЦПН ће представити пројекте CREAT-IT и CREATIONS, кроз које се наставници природних наука и уметничких предмета могу упознати са савременим технологијама и применом новог педагошког оквира у настави. 

Након тога у 13.30 часова биће представљен пројекат Quantum Music, на коме је ЦПН један од партнера. Пројекат се заснива на принципима квантне физике који се могу применити на музику и тако формирати сасвим нов музички жанр. Током трајања пројекта биће креирани нови, хибридни инструменти и написане наменски осмишљене композиције.

У 15 часова биће представљен пројекат V-Alert. У оквиру овог дела програма биће одржано предавање и радионица, који ће бити посвећени теми безбедности деце на интернету. Циљне групе су првенствено деца у школама и њихови наставници.

У 16.30 часова, посетиоци ће имати прилику да погледају пројекције победничких филмова фестивала Арс електроника из Линца, који ће послужити и као најава  отварања новог позива за уметнике у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке  Art & Science. Сваке године се у оквиру овог пројекта отвара конкурс за уметнике који желе да своје радове реализују у сарадњи са ЦЕРН-ом и Европском јужном опсерваторијом, као највећим научним центрима Европе.

Још један пројекат Центра за промоцију науке SATORI, бави се етиком у области истраживања и иновација, биће представљен у 18 часова кроз разговор са експертиме. SATORI (Stakeholders Acting Together on the Ethical Impact Assessment of Research and Innovation) има за циљ креирање европског оквира за процену етичког утицаја у истраживању и иновацијама.

У 20 часова,  биће представљен пројекат Hypatia, који се бави положајем  жена у науци.

МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКТИ НА САЈМУ КЊИГА

Хала 2а, штанд Центра за промоцију науке

петак, 30. октобар

10.30 – 20.00 часова

 

10.30 – 13.30 CREAT-IT и CREATIONS радионица

Добривоје Лале Ерић, ЦПН, координатор групе за међународну сарадњу, Ана Клобучар, ЦПН, Катарина Анђелковић, ЦПН, Ђурђа Тимотијевић, стручна сарадница ЦПН-а,  

13.30 – 14.00 Презентација пројекта Quantum Music

др Ивана Медић, пијанисткиња, научни сарадник Музиколошког института САНУ

15.00 – 16. 30 V-ALERT радионица

Бранимир Ацковић, ЦПН и Тијана Марковић, ЦПН

16.30 – 18.00 Art&Science, пројекције филмова

18.00 – 19.00 Разговор о пројекту SATORI

др Далибор Петровић, професор Саобраћајни факултет Универзитет у Београду и Дубравка Вејновић, координаторка пројекта SATORI

19.00 – 20.00 Разаговор о пројекту Hypatia

Иван Умељић, координатор групе за издаваштво ЦПН, др Адриана Захаријевић, филозофкиња, Дубравка Вејновић, координаторка пројекта Hypatia

Истражите више о пројектима CREAT-IT, V-ALERT и SATORI

Истражите више о Сајму књига 2015.

Истражите више о програму на ЦПН штанду

Истражите више о ЦПН издањима 2015

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs