U Centru

Matematičke igre bez granica na Kalemegdanu

Svakoga dana, do 7. oktobra, Matematički poligon na Kalemegdanskoj tvrđavi inspiriše prolaznike svih generacija da rešavaju zagonetke i uključuju se u raznovrsne matematičke igre i izazove

Foto: Marko Risović

Kakve su to kocke, šta radite ovde, možemo li da se igramo sa vama, najčešća su pitanja koja nas sretnu na glavnom šetalištu na Kalemegdanu. Aktivnosti koje smo osmislili provociraju i pozivaju na igru čim ih spazite. 

Najmlađi vrte obruče, broje koliko puta se okreću ili pogađaju koji je broj nacrtan na kockama. Stariji rešavaju zagonetke, zadatke sa takmičenja „Kengur bez granica“, a zatim skakuću do sledećeg. Matematika je nekako sveža, opuštena i za svakoga. To je upravo i bio naš cilj. Napraviti radionice u koje mogu da se uključe svi uzrasti, od 5 do 105 godina, da se raduju matematici i da grade pozitivan odnos prema njoj. 

Eksponat „Poezija brojeva“ poziva vas da u paru pokušate da sastavite pesmu, s jedne, i magični kvadrat, s druge strane. Tako su nastale pesme koje kombinuju stihove Mike Antića sa stihovima Vaska Pope, Desankine sa stihovima Miljkovića, ali i stihove Pabla Nerude sa najpopularnijim rečima na Guglu. Pa da, u svim tim kombinacijama je matematika! U svim tim kombinacijama je naše istraživanje sveta oko nas. 

Radeći igricu „Statistika Kališa“ izračunali smo da čak četiri mosta mogu da se vide sa šetališta, kao i čak hiljadu oblaka i samo jedan beskonačni svemir. Bilo je u toj statistici i nalaza da ima mnogo više ljudi nego što ima klupa, ali i mnogo manje osmeha od pogleda udubljenih u ekrane telefona. 

„Napravi oblik“ je slagalica od čak šest slika M. C. Ešera, koji je istraživao matematiku i posebno beskonačnost. Oblici prirode i životinja isprepletanih na neočekivane načine isprobavaju našu percepciju i pozivaju da pomeramo i podešavamo velike kocke sve dok ne budemo zadovoljni rešenjem slagalice. 

 Tu su i Tangram i Platonova tela od drvenih elemenata, geometrija naših senki i još puno aktivnosti. Na Kalemegdanu se ovih dana (kad nema kiše) matematika istražuje tako što se skakuće, crta, vrte obruči, preskače vijača, slažu umetnička dela, a za mnoge porodice vežba se i saradnja. M3 u septembru, pa do 7. oktobra, kroz ove radionice i izložbu „Matematičarke širom Evrope“, naukom osvaja otvoreni javni prostor i nastaviće da živi u njemu. 

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs