Квантна музика

Представљање хибридног клавира

Од 18. до 20. новембра, на фестивалу Keyboard Days биће представљен хибридни, квантни клавир, а гост фестивала биће и Влатко Ведрал, наш најпознатији квантни физичар са Оксфорда

Фестивал Keyboard Days одржава се од 18. до 20. новембра у Задужбини Илије М. Коларца, а треће издање овог фестивала у потпуности је посвећено представљању Art&Science пројекта Квантна музика (Quantum Music), на ком је ЦПН један од партнера. Публику, поред концерта LP Dua, очекује премијерно представљање хибридног клавира, који је у оквиру пројекта Квантна музика произвео и даље га развија тим инжењера из Србије у сарадњи са LP Duoм. Гост фестивала биће и Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету Оксфорд, наш најпознатији и најцитиранији квантни физичар. 

У петак, 18. новембра, у 20 часова, на програму фестивала је концерт LP Duа, а током концерта, на коме ће Соња Лончар и Андрија Павловић свирати дела савремених композитора и своју ауторску музику, биће представљен пројекат Квантна музика (Quantum Music), који је главна тема овогодишњег фестивала. О пројекту, квантној физици и квантној музици као новом жанру говориће Влатко Ведрал и Драган Новковић.

Хибридни клавир, који ће, уз стручно вођење, посетиоци Коларца бити у прилици да виде пре концерта LP Dua, спој је акустичног клавира и комбинације аналогних и дигиталних синтисајзера. Употребом овог инструмента вршиће се први квантно-музички експерименти, а звук који инструмент производи заснован је на алгоритмима, једначинама, формулама и правилима квантне физике.

Овај клавир ће у оквиру даљих експеримената функционисати на тај начин што ће у реалном времену пратити вибрацију сваке жице клавира понаособ, утискујући тако „ухваћену“ информацију у ласер којим се врши побуда Бозе Ајнштајновог кондензата, стања у коме атоми функционишу као сасвим посебан феномен.

У суботу, 19. новембра, Влатко Ведрал ће у 18 часова одржати предавање о квантној физици отворено за јавност, а њему ће се придружити и Клаус Молмер, професор квантне физике са Универзитета у Архусу и један од највећих популаризатора квантне физике данас. Модераторка и преводитељка биће Ивана Медић са Музиколошког института САНУ, који је, иначе, координатор пројекта Квантна музика.

Током фестивала, у суботу и недељу, биће одржане две радионице на галерији Коларца. Ове радионице, које ће стручно водити електроинжењери и композитори, посетиоцима ће пружити прилику да се и сами поиграју процесом конструкције синтисајзера и аудио-инсталација.

Истражите више о фестивалу  Keyboard Days.

Истражите више о пројекту Квантна музика.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs