U centru

Konkurs za naslovnu stranu knjige

Grupa za izdavaštvo Centra za promociju nauke raspisuje konkurs za vizuelno rešenje svog novog izdanja

Grupa za izdavaštvo Centra za promociju nauke raspisuje konkurs za vizuelno rešenje naslovne strane, rikne i zadnje korice knjige ”Šta biljka zna: vodič kroz svet čula”. Rok za slanje radova je ponedeljak 11. april do 16 časova, a jedan autor može poslati više rešenja. O izboru pobedničkog rešenja odlučuje žiri u sastavu Borut Vild, Tanja Adnađević i Ivan Umeljić. Pobedničko rešenje biće nagrađeno sa 15.000 dinara. 

Kratak siže knjige

Na osnovnom nivou mi imamo sličnu biologiju kao i šimpanze ili psi, ali i kao begonije i sekvoje. Kada gledamo u žbun ruže u punom cvatu trebalo bi da vidimo odavno izgubljenog rođaka, znajući da i on, kao i mi, može da prepozna različite složene uslove sredine i znajući da međusobno delimo gene. Kada posmatramo puzavicu koja se pridržava za zid, gledamo u ono što je, igrom sudbine, mogla da bude naša stvarnost. Mi vidimo još jedan mogući ishod naše sopstvene evolucije, granu koja se odvojila pre dve milijarde godina.

Biljke su svesne sveta koji ih okružuje. Svesne su svoje vizuelne sredine: prave razliku između crvene, plave, tamnocrvene i UV svetlosti i na njih reaguju na odgovarajući način. Biljke su svesne mirisa koji ih okružuju i reaguju na izuzetno male količine isparljivih jedinjenja koja lebde u vazduhu. Biljke osećaju dodir i umeju da prepoznaju različite vrste dodira. Svesne su i sile Zemljine teže: u stanju su da izmene svoj oblik kako bi im stabla rasla naviše, a korenovi naniže. Takođe, biljke su svesne svoje prošlosti: pamte prethodne zaraze i uslove koje su preživele, pa u odnosu na ta sećanja menjaju svoju fiziologiju.

Zato, sledeći put kada se budete šetali stazom kroz park, zamislite se na trenutak: šta percipira maslačak? Koje mirise oseća trava? Dodirnite listove hrasta, znajući da će drvo da upamti taj dodir. Ali ono neće upamtiti vas. Vi, sa druge strane, možete da upamtite to drvo, i to sećanje zatim možete sa sobom da nosite zauvek.

Projektni zadatak

Od učesnika konkursa očekuje se da, u skladu sa dolenavedenim specifikacijama, ponude vizuelno rešenje koje bi na kreativan i upečatljiv način idejno povezalo naslov knjige sa njenim sižeom.

Šablon u koji je potrebno uklopiti dizajn možete preuzeti na linku

Tehničke specifikacije

Dimenzije korice: 255×190 mm

Vrsta štampe: offset, full color

Radove slati u PDF formatu, CMYK, 300 dpi, 3mm prepust.

Prijavom na konkurs autor garantuje da je originalni tvorac ideje. Svaki spor nastao po pitanju autorstva isključivo je odgovornost autora. Pobedničko rešenje postaje vlasništvo Centra za promociju nauke. Rezultati konkursa biće objavljeni 15. aprila na internet stranici Centra za promociju nauke: www.cpn.rs.

Radove za konkurs za naslovnu stranu knjige slati na i-mejl adresu: iumeljic@cpn.rs

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs