Група за издаваштво Центра за промоцију науке расписује конкурс за визуелно решење свог новог издања

Група за издаваштво Центра за промоцију науке расписује конкурс за визуелно решење насловне стране, рикне и задње корице књиге ”Шта биљка зна: водич кроз свет чула”. Рок за слање радова је понедељак 11. април до 16 часова, a jедан аутор може послати више решења. О избору победничког решења одлучује жири у саставу Борут Вилд, Тања Аднађевић и Иван Умељић. Победничко решење биће награђено са 15.000 динара. 

Кратак сиже књиге

На основном нивоу ми имамо сличну биологију као и шимпанзе или пси, али и као бегоније и секвоје. Када гледамо у жбун руже у пуном цвату требало би да видимо одавно изгубљеног рођака, знајући да и он, као и ми, може да препозна различите сложене услове средине и знајући да међусобно делимо гене. Када посматрамо пузавицу која се придржава за зид, гледамо у оно што је, игром судбине, могла да буде наша стварност. Ми видимо још један могући исход наше сопствене еволуције, грану која се одвојила пре две милијарде година.

Биљке су свесне света који их окружује. Свесне су своје визуелне средине: праве разлику између црвене, плаве, тамноцрвене и УВ светлости и на њих реагују на одговарајући начин. Биљке су свесне мириса који их окружују и реагују на изузетно мале количине испарљивих једињења која лебде у ваздуху. Биљке осећају додир и умеју да препознају различите врсте додира. Свесне су и силе Земљине теже: у стању су да измене свој облик како би им стабла расла навише, а коренови наниже. Такође, биљке су свесне своје прошлости: памте претходне заразе и услове које су преживеле, па у односу на та сећања мењају своју физиологију.

Зато, следећи пут када се будете шетали стазом кроз парк, замислите се на тренутак: шта перципира маслачак? Које мирисе осећа трава? Додирните листове храста, знајући да ће дрво да упамти тај додир. Али оно неће упамтити вас. Ви, са друге стране, можете да упамтите то дрво, и то сећање затим можете са собом да носите заувек.

Пројектни задатак

Од учесника конкурса очекује се да, у складу са доленаведеним спецификацијама, понуде визуелно решење које би на креативан и упечатљив начин идејно повезало наслов књиге са њеним сижеом.

Шаблон у који је потребно уклопити дизајн можете преузети на линку

Техничке спецификације

Димензије корице: 255×190 mm

Врста штампе: offset, full color

Радове слати у PDF формату, CMYK, 300 dpi, 3mm препуст.

Пријавом на конкурс аутор гарантује да је оригинални творац идеје. Сваки спор настао по питању ауторства искључиво је одговорност аутора. Победничко решење постаје власништво Центра за промоцију науке. Резултати конкурса биће објављени 15. априла на интернет страници Центра за промоцију науке: www.cpn.rs.

Радове за конкурс за насловну страну књиге слати на и-мејл адресу: iumeljic@cpn.rs

подели