CPN tribina, 11. februara, u 19 časova, posvećena je doseljavanju Slovena i brojnim zloupotrebama pseudoistorije i falsifikata

U sredu, 11. februara, u prostorijama Naučnog kluba, Centar za promociju nauke organizuje tribinu koja će se baviti kontroverznom temom doseljavanja Slovena na Balkan i pseudoistorijskim pitanjem – koji je najstariji narod sa ovih prostora. Početak je zakazan za 19 časova.

S obzirom na to da je multidisciplinarnost jedna od karakteristika CPN tribina, ova tema će biti obrađena iz više uglova. Na tribini će govoriti poznati istoričar i vizantolog Radivoj Radić, kao i evolucionistkinja Biljana Stojković, koja će predstaviti genetički aspekt migracija. Pored istoričara i genetičara, doprinos diskusiji će dati pisac i novinar nedeljnika „Vreme“ Muharem Bazdulj, koji će temu posmatrati iz šireg aspekta popularne kulture i književnosti.

Tema ovomesečne tribine inspirisana je naučnopopularnom knjigom profesora Radića „Srbi pre Adama i posle njega“, koja sa naučnog aspekta i na veoma zanimljiv način obrađuje brojne pseudonaučne tvrdnje i falsifikate o doseljavanju na Balkan.

Na tribini će biti reči o narodima koji su tokom istorije naseljavali Balkan, kao i o dolasku Slovena, ali i o spisu De administratio imperii Konstantina Porfirogenita, koji se smatra najznačajnijim izvorom na ovu temu. Takođe, govoriće se o dolasku Srba i Hrvata, kao i o širem istorijskom kontekstu ovih dešavanja.

O migracijama naroda i doseljavanju će se čuti i iz biološkog ugla, a posebna pažnja pokloniće se negativnom uticaju zabluda i pesudoistorijskih činjenica. 

Istražite više u naukografici Aleksandra Savića Doseljavanje Slovena na Balkan.

CPN TRIBINA

Ko je prvi došao na Balkan?

Sreda, 11. februar, 19 časova

Naučni klub, Centar za promociju nauke

Knez Mihailova 5, II sprat 

Učesnici:

  • dr Radivoj Radić, istoričar, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • dr Biljana Stojković, evolucionistkinja, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Muharem Bazdulj, književnik i novinar nedeljnika „Vreme“

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi