U Centru

Karavan za klimu

Ovogodišnja izložba Karavana za klimu, koja se otvara u utorak, 29. septembra, u Nišu, posvećena je očuvanju biodiverziteta u Srbiji i klmatskim promenama

Projekat „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji″ je treće izdanje izložbe čije je zvanično otvaranje zakazano za utorak, 29. septembar, u 11.30 časova, u Oficirskom domu u Nišu. Izložba se organizuje u saradnji sa udruženjem Zeleni ključ, koje će biti zaduženo za približavanje projekta najmlađoj publici.

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.

Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

Fokusiran na mlade, projekat je okrenut njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta, pa je realizovan i video izazov na društvenim mrežama. Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta i za volontere kreirala limitiranu seriju majica Karavan za klimu od organskog pamuka. Kako bi se ispunile sve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, volonterima će na raspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.

Zvaničnom otvaranju prisustvovaće predstavnici Centra za promociju nauke, predstavnici Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i Ambasade Francuske.

 

 

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs