Otvorena pitanja nauke

Kako produžiti život?

Da li je za dugovečnost dovoljno jesti hranu sa antioksidansima? 

 

Vežbajte. Krećite se. Redovno spavajte, ostavite cigarete, hranite se umereno, oslobodite se svega što narušava ujednačeni ritam metabolizma. Uzimajte antioksidanse. Sveža hrana koja ih sadrži usporava starenje ćelija. Već dugo je poznato da vitamini C i E, gluatonin i drugi antioksidansi zaustavljaju takozvani oksidacioni stres u organizmu i produžavaju život.

Naime, antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju, a prilikom ove hemijske reakcije nastaju takozvani slobodni radikali, reaktivna jedinjenja koja lako stupaju u reakcije sa drugim molekulima i dovode do oštećenja ćelijskih struktura. Sprečavajući oksidaciju antioksidansi usporavaju starenje.

Međutim, i uz najbolju disciplinu, smanjeni rizik i unošenje antioksidanasa, ćelije tela neumitno stare. Šta dovodi do toga? Koliko geni utiču na dugovečnost? Radni poligon na kome se ovo pitanje već dugo ispituje je crv Caenorhabditis elegans, nematod širok svega 1 mm, koji se koristi u brojnim biološkim istraživanjima.

Ovo stvorenje prirodno živi nekoliko nedelja, ali su mu genetičari značajno produžili život manipulišući njegovim genima. Istraživanje takvih gena možda vodi ka rešenju najstarijeg od svih problema nauke – ka eliksiru života.

Istražite više o Tribini sredom na kojoj će se razgovarati o ovoj temi.

Istražite druga OTVORENA PITANJA SAVREMENE NAUKE.

Istražite više o glasanju za naučnu temu i izložbi GLASAM ZA NAUKU.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs