CPN TRIBINA

Kako da se (ne)zaljubite?

Na ovomesečnoj CPN tribini, u četvrtak, 23. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, razgovara se o nauci ljubavi

Nakon što je u septembru bila posvećena ratu i nauci, ovomesečna tribina Centra za promociju nauke bavi se naukom ljubavi. Nova CPN tribina održava se 23. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, pod nazivom „Kako da se (ne)zaljubite?“.

Mada se na prvi pogled ne čini da je ljubav – kao večna tema za književnost, muziku i umetnost uopšte – povezana sa naukom, brojna savremena istraživanja zašla su u ovu oblast i pružaju razne odgovore o tome šta su emocije, kako nastaju i šta čine ljudskom organizmu.

Šta se zaista u vašem telu događa kad se zaljubite? Kroz koliko faza prolazite? Da li ljubav biraju vaši geni ili podsvest? Koliko će ljubav trajati?

Počev od kultnog dela Čarlsa Darvina „Izražavanje emocija kod čoveka“, emocije su proučavane u psihologiji i sociologiji, ali se o njima mnogo saznalo i u brojnim biološkim, neurološkim, hemijskim i medicinskim istraživanjima. Zahvaljujući tome, danas precizno znamo koje supstance i pod kojim uslovima se oslobađaju kad se zaljubite, kakve efekte izazivaju, kako ih izbeći i koliko će ljubav trajati.

Kako bi se ova saznanja predstavila beogradskoj publici, a pre svega da bi podsetilo na to kako nauka pruža dublje uvide i u našu svakodnevicu i život, Centar za promociju nauke je na ovu tribinu pozvao izuzetno zanimljive goste iz sveta nauke, biohemije i psihologije.

CPN tribina

NAUKA O LJUBAVI: Kako da se (ne)zaljubite?

Četvrtak, 23. oktobar, u 19 časova

Učesnici

  • Voin Petrović, biohemičar, INN Vinča
  • Luka Mihajlović, hemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • Ivana Jakšić, psiholog, Institut za pedagoška istraživanja u Beogradu

Moderator

  • Slobodan Bubnjević, Centar za promociju nauke

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs