Како ће Хоризонт 2020, програм ЕУ тежак невероватних 80 милијарди евра, утицати на нашу свакодневицу?

Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновацију. Он обухвата фонд од скоро 80 милијарди евра који је доступан у наредних седам година – од 2014. до 2020. године. Хоризонт 2020 је финансијски инструмент Иновационе уније, водеће иницијативе у оквиру стратегије Европа 2020.

Крчећи пут од лабораторије до тржишта, овај програм окренут је продорима у области науке, али и у другим сферама живота, са идејом да обезбеди конкурентност европског тржишта на светском нивоу.

Хоризонт 2020 је замишљен да уједини истраживање и иновацију. Главни задатак овог програма јесте да се обезбеде услови да Европа производи светски конкурентну науку, отклони све баријере на путу ка иновацијама и олакша јавном и приватном сектору да се уједине на путу ка њима.

Као средство за економски раст и стварање нових радних места, Хоризонт 2020 има политичку подршку европских лидера и чланова Европског парламента.

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ХОРИЗОНТА 2020 У НАУЧНОМ КЛУБУ ЦПН

У оквиру Дана науке, 10. јула, у 15 часова, о програму Хоризонт 2020 са новинарима и другим посетиоцима разговараo je гост Научног клуба ЦПН-а, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, др Александар Белић. На питања је одговарао и Виктор Недовић, помоћник министра. Догађај је посетио и министар Срђан Вербић, који је седео у публици као један од бројних слушалаца.

Истражите више о Дану науке.

Као земља кандидат за приступ Европској унији, и Република Србија се укључила у Хоризонт 2020. Министар просвете Срђан Вербић је 1. јула у Бриселу потписао споразум о приступању наше земље овом невероватном програму.

Србија има велико искуство из претходног FP7 програма финансирања науке, али је извесно да ће улаз у Хоризонт 2020 променити много тога.

У оквиру Дана науке, 10. јула, Центар за промоцију науке, у 15 часова, организовао је један од првих догађаја на којима ће се овај програм представљати домаћој јавности.

ХОРИЗОНТ ЧЕТВРТКОМ

Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновације, који обухвата фонд од чак 78 милијарди евра, доступних у наредних седам година. Након што се Република Србија укључила у Хоризонт 2020, ЦПН сваког четвртка организује представљање овог програма. ”Хоризонт четвртком”, у Научном клубу у центру Београда, отворен је за научну заједницу, мала и средња предузећа, цивилно друштво и све заинтересоване грађане.

Истражите више на посебном ЦПН сајту www.horizont2020.rs (УСКОРО)

Истражите више на званичном ЕУ сајту Хоризонта 2020

Истражите више кроз друге текстове на Елементаријуму

Истражите више о ЦПН програму Хоризонт четвртком

Поставите питање на horizont2020@cpn.rs

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви