U centru

Izvrsni projekti mladih istraživača iz Srbije na jednom mestu

Za kraj 2020. Centar za promociju nauke i Fond za nauku Republike Srbije pripremili su izdanje „PROMIS“, posvećeno Programu za izvrsne projekte mladih istraživača koje će u naredne dve godine finansirati Fond za nauku

Izdanje sadrži opise svih 59 projekata finansiranih u okviru programa PROMIS Fonda za nauku Republike Srbije, podatke o istraživačkim timovima i naučnim institucijama obuhvaćenim ovim programom, kao i kraće tekstove o glavnim ciljevima, očekivanim rezultatima i metodologiji istraživanja.

Ono što ovom nesvakidašnjem izdanju daje poseban šarm jeste 59 originalnih ilustracija najuglednijih ilustratora iz Srbije i regiona.

PROMIS (Program za izvrsne projekte mladih istraživača) raspisan je sredinom 2019. godine, kao pilot-program Fonda za nauku Republike Srbije, čiji akronim predstavlja simbol nove generacije domaćih istraživača. Kao glavni ciljevi PROMIS-a izdvajaju se: uključivanje izvrsnih mladih istraživača u naučnoistraživački rad i osnaživanje njihovih profesionalnih kapaciteta, osposobljavanje mladih doktora nauka za rukovođenje projektima i konkurisanje za istraživačke i razvojne projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, kreiranje novih projektnih timova i podrška izvrsnim idejama.

U okviru PROMIS-a realizuju se osnovna i primenjena istraživanja iz svih naučnih oblasti: prirodne i matematičke nauke (26 projekata), tehničko-tehnološke nauke (10 projekata), medicina (8 projekata), biotehničke nauke (9 projekata) i društveno-humanističke nauke (6 projekata). Projektima rukovodi 27 naučnica i 32 naučnika.

Od projekata podržanih kroz PROMIS očekuje se da će imati uticaja na ekonomiju, proizvodnju, industriju i da će istraživanja koja će se sprovoditi biti od koristi celokupnom društvu – u rasponu od zaštite životne sredine, očuvanja kulturnih spomenika, poboljšanja zdravstvene zaštite i unapređenja psihijatrijskog lečenja, preko kreiranja novih energetskih materijala, konzervacije biljnih resursa, razvijanja prehrambenih proizvoda, do analize i preispitivanja složenih društvenih problema i fenomena.

U projektima, koji će se realizovati u naredne dve godine, učestvuje 317 istraživača iz 51 naučnoistraživačke organizacije. Ukupan budžet Programa iznosi 8.964.163,42 evra, dok maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000,00 evra.

Važno je istaći da su za ocenjivanje projekata angažovani inostrani naučnici iz preko 60 zemalja sveta, kako bi se obezbedila kvalitetna i nepristrasna evaluacija. Kriterijumi za evaluaciju bili su unapred definisani i poznati naučnicima tokom pripreme predloga. Ocenjivanje predloga projekata odvijalo se dvostepeno. U prvom stepenu svakom projektu dodeljena su tri inostrana recenzenta, čija se ekspertiza poklapa sa oblašću projekta, a u drugom stepenu evaluaciju je vršio sedmočlani Programski odbor, takođe sastavljen od međunarodnih stručnjaka, pred kojima su istraživači uživo predstavljali projekte i odgovarali na pitanja.

Originalne ilustracije koje krase izdanje „PROMIS“ delo su 19 uglednih ilustratora iz Srbije i regiona: Aleksandre Jovanić, Veljka Zajca, Vuka Palibrka, Davida Bilobrka, Dragane Krtinić, Đorđa Balmazovića, Željka Lončara, Ivane Bugarinović, Irene Gajić, Jakova Jakovljevića, Jovane Bogdanović, Ksenije Pantelić, Milice Golubović, Miloša Ćosovića, Monike Lang, Nemanje Obradovića, Nikole Koraća, Sergeja Tucakova i Srđe Dragovića.

Urednik izdanja je Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke, dok je profesor Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti Željko Lončar dizajnirao i grafički oblikovao celokupnu publikaciju.

Izdanje „PROMIS“ je štampano u ograničenom tiražu i namenjeno je, pre svega, istraživačkim timovima koji su dobili finansiranje u okviru ovog programa i predstavnicima medija u cilju promovisanja tekućih i predstojećih poziva Fonda za nauku Republike Srbije. Početkom 2021. biće objavljeno elektronsko izdanje u otvorenom pristupu.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs