У Центру

Изложба о женама у математици на Калемегдану

Манифестација Мај месец математике Центра за промоцију науке, започета у мају кроз виртуелни програм услед пандемијских околности, наставља се у септембру изложбом о женама у математици и садржајима који на маштовит начин приближавају математику свим генерацијама

Математичка авантура започета овог маја у виртуелном формату наставља се почетком јесени у отвореном простору. У понедељак, 21. септембра, у 19 часова, M3 почиње на Летњој сцени Београдске тврђаве перформансом „Тачка је оно што нема делова“, који кроз плес истражује математичке идеје.

 Девета по реду манифестација Мај месец математике одиграла се пролетос први пут у виртуелном формату услед пандемијских околности, у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под слоганом „Помери / По мери човека“. Током маја је у виртуелним садржајима М3 учествовало више од 10.000 посетилаца свих генерација, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

Од 21. септембра до 7. октобра, на Савском шеталишту на Београдској тврђави, посетиоци ће моћи да разгледају изложбу на отвореном „Математичарке широм Европе“. Садржај ове изложбе објављен је и у каталогу ауторке Силви Пејша: изложба представља фотографске портрете уз интервјуе тринаест математичарки из различитих земаља Европе. Ови интервјуи осветљавају животни и професионални пут математичарки и недвосмислено поручују да не постоји универзални рецепт за постизање успеха, али и да се математика и свакодневни живот неминовно преплићу. Каталог ће бити представљен у Математичкој гимназији, у четвртак, 24. септембра, у 19 часова.

Ова изложба ће се, паралелно са београдском, одвијати и у Културном центру Новог Сада, од 28. септембра до 3. октобра.

 Осим главне изложбе, у Научном клубу Београд организована су научнопопуларна предавања, а сваког дана, од 16 до 20 часова, на Савском шеталишту све истраживачки настројене шетаче чека математички полигон на коме ће бити у прилици да провежбају и одиграју различите математичке операције.

 

Истражите више о манифестацији М3.

Пратите најаве и програм М3 на друштвеним мрежама Центра:

Фејсбук:          Centar za promociju nauke / MajmesecmatematikeM3
Инстаграм:     @
centar_za_promociju_nauke
Твитер:            @
CPNSrbija

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs