У Центру

Интервју са др Фераријем, будућим председником ЕРЦ-а

Др Ферари очекује да ће у будућности све више наших научника бити мотивисано и охрабрено да аплицира за престижне ЕРЦ грантове

Др Мауро Ферари, који у јануару 2020. године преузима функцију председника Европског истраживачког савета (ЕРЦ), био је гост Београда у јулу 2019. године. Том приликом председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, уручио му је повељу о његовом пријему у чланство САНУ.

Ферари се састао и са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Фонда за иновациону делатност, Фонда за науку, ректорима и проректорима универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, као и са добитницом гранта Европског истраживачког савета, проф. др Софијом Стефановић.

Државни секретар проф. др Виктор Недовић представио је угледном госту научноистраживачки систем у Србији, реформске процесе, као и резултате у Хоризонту 2020. Било је речи и о потенцијалима Србије у науци, конкурентности на међународном нивоу, могућностима да се освоје грантови Европског истраживачког савета.

Др Ферари је један од оснивача наномедицине, а радио је, између осталог, и као професор на Универзитету С. Томас, Хјустон, Тексас, и на Универзитету Калифорнија, Беркли.

У ексклузивном интервјуу Центру за промоцију науке, др Ферари говори о својој каријери у области наномедицине, о друштвеној вредности науке и изазовима који га чекају након преузимања функције председавајућег Европског истраживачког савета (ЕРЦ).

Др Ферари се осврнуо и на бројне детаље из своје богате истраживачке каријере. Након бављења математиком и физиком и доктората у области машинског инжењерства, започео је са истраживањима у области медицине примењујући дотад стечена знања. Главно поље његовог интересовања, након личне трагедије, постао је канцер. Заједно са тимом стручњака упустио се у пионирски подухват лечења рака уз помоћ нанотехнологија и на том истраживачком путу је и данас.

Будући председник Европског истраживачког савета (ЕРЦ) добро познаје научноистраживачке токове у Европи, а током своје каријере имао је прилику да сарађује и са многим научницима српског порекла. У разговору за Центар, др Ферари је истакао да верује у стручност и посвећеност наших научника, као и да су неки од најбољих радова из врло конкурентних научних области долазили управо из Србије, додајући да очекује да ће у будућности све више наших научника бити мотивисано и охрабрено да аплицира за престижне ЕРЦ грантове.

ЕРЦ грантови додељују се најбољим научним пројектима широм Европе, а прва добитница у Србији била је др Софија Стефановић, која је финансијску подршку Европског истраживачког савета добила за пројекат BIRTH: Рађање, мајке и бебе: праисторијски фертилитет на Балкану између 10.000 и 5000 година пре нове ере.

Говорећи о друштвеној вредности науке, др Ферари је истакао: „Када гледате на велике проблеме човечанства у овом тренутку, а можда и кроз историју, увек постоји научна стратегија која је кључ за одговоре на велике друштвене изазове. Радећи на томе, уз страст за науку и уверење да служим добробити заједници, осећам велику радост. И тај дух уносим у све што радим.“

Интервју са др Фераријем можете погледати овде.

 

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs