У Центру

Иновативна ЦПН издања на Фестивалу књига у Чумићу

У четвртак, 16. маја, у 18 часова, на ČUMIĆ BOOK FESTU одржава се трибина „Више од текста“, на којој ће се говорити о иновативним издавачким формама

Центар за промоцију науке је до сада објавио више од четрдесет издања, а последњих година посебна пажња поклања се иновативним издавачким формама попут првог доктората у стрипу „Одравњивање“ (Unflattening) канадског аутора Ника Сузениса, или Augmented Reality (AR) апликације „Сеоба на екране“, која проширује графички и текстуални садржај истоименог темата најновијег броја часописа Елементи.

О томе шта доносе ново ова два иновативна издавачка подухвата, у оквиру програма петог ČUMIĆ BOOK FESTA, говориће Жељко Лончар, аутор Augmented Reality (AR) апликације „Сеоба на екране“, Никола Драгомировић, стрип критичар, и Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

Посетиоци петог ČUMIĆ BOOK FESTA ће од 15. до 19. маја имати прилику да се упознају са савременим токовима у књижевности и присуствују многобројним занимљивим трибинама које излазе из ових оквира и задиру у актуелне друштвене и културне теме, а трибина „Више од текста“, на којој ће се говорити о иновативним издавачким формама ЦПН-а, одржаће се у четвртак, 16. маја, у 18 часова.

Augmented Reality (AR) апликација: СЕОБА НА ЕКРАНЕ

Темат 16. броја часописа Елементи, под насловом „Сеоба на екране“, води вас кроз историју екрана. Откривамо како је текла еволуција нашег односа са њима и трагамо за одговором на питање како смо данас сви, без обзира на године, постали „скринејџери“. Осим занимљивих текстова и илустрација, овога пута смо за читаоце Елемената припремили и једну праву посластицу: Augmented Reality (AR) апликацију „Сеоба на екране“, коју путем овог линка: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ELEMENTI.SEOBA_NA_EKRANE можете бесплатно преузети са Google Play продавнице.

„Сеоба на екране“ је АR апликација која пружа проширење текстуалног и графичког садржаја о еволуцији нашег односа према екранима свих врста. Преузимањем и активирањем ове апликације, коју је у сарадњи са Центром за промоцију науке креирао познати графички дизајнер Жељко Лончар, остварите потпуни доживљај насловне стране и илустрација у тексту „Хронологија“ (14-19. стр.).

Докторат у стрипу: ОДРАВЊИВАЊЕ

„Одравњивање“ (Unflattening) Ника Сузениса први је досад одбрањени докторат у форми стрипа, који је у априлу 2015. године објавила реномирана издавачка кућа Harvard University Press. Сузенис је своју дисертацију под истим именом одбранио 2014. године на Универзитету Колумбија у Њујорку.

„Одравњивање“ је добило велики број награда, међу којима је и престижна награда Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад, и то у две категорије – за најбоље издање у оквиру студија медија и културе, као и за најбоље издање из области хуманистичких наука, где стрип никада раније није био ни номинован.

„Одравњивање“ је добило и награду „Линд Ворд“ Државног универзитета у Пенсилванији за најбољу графичку новелу, а било је номиновано и у категорији најбољег академског рада 2016. за једно од најпрестижнијих признања у свету стрипа, Eisner Award које се додељује сваке године на великом сајму стрипа у Сан Дијегу у Калифорнији.

 

О учесницима:

Жељко Лончар

По завршетку Факултета примењених уметности у Београду, на смеру Графика и опрема књиге са пријатељима оснива Турбосутра, дизајнерско-концептуалну групу са којом излаже по Србији и околним земљама. Учествује у организацији већих уметничко-дизајнерских пројеката као што је Ласерски самит јефтине графике, који окупља већи број дизајнера младе генерације. Члан је и оснивач група SilSkrin, Flomasters и колектива Cabinet SR:CH са којима излаже и промовише медијум графике, као и културну размену уметника и студената из Европе кроз бројне изложбе и пројекте. Предаје  графички дизајн на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду, а поред предавања води и студио за графички дизајн студио DAYDREAM.

Никола Драгомировић

Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Сарадник је „Политикиног Забавника“, недељника „Време“ и неколико онлајн портала посвећених култури. Стрип критичар и есејиста са радовима објављеним у више домаћих и страних стрип издања и публикација.

Модератор: Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs