У ЦЕНТРУ

Европска лабораторија вештачке интелигенције

Центар за промоцију науке и 12 европских партнера покренули су нови пројекат: Европску лабораторију вештачке интелигенције AI Lab

 

Након изузетног успеха пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке – Art & Science, Арс електроника из Линца, Центар за промоцију науке и још 11 партнера започели су нови пројекат – Европску лабораторију вештачке интелигенције AI Lab. AI Lab се садржински и структурално надовезује на приступ, концепт и модел рада претходног пројекта, уз фокусирање на једну од најактуелнијих и најдинамичнијих научних области данашњице – вештачку интелигенцију и сродне дисциплине.

У духу таквог приступа и мреже која ће се кроз овај пројекат стварати, инспирисати и развијати, отворен је први позив за уметнике активне на пољу дигиталне уметности, студенте уметничких факултета и све оне склоне изазовима и експериментима у раду с новим медијима. Прва резиденција ће бити реализована у Мунтреф центру за науку и уметност, на Националном универзитету Аргентине Трес де Фебреро у Буенос Ајресу.

ПОЗИВ ЗА УМЕТНИКЕ отворен је до 17. фебруара 2019, с најављеним продужетком до 25. фебруара, а могу се пријавити заинтересовани из читавог света. Учешће у овом пројекту је изузетна прилика да уметници истраже нове уметничке форме уз помоћ науке, а под врхунским научним менторством. Пројекат уједно пружа могућност умрежавања и мобилности уметника који стварају у овој области, независно од самог пројекта.

AI Lab нуди јединствени спој актуелних пракси на пресеку дигиталне уметности и савремених открића у оквиру вештачке интелигенције (AI), попут неуронаука и роботике, машинског и дубоког учења, али и нових дисциплина које још нису пронашле своје српске називе, попут Big Data, Data Science или Swarm Intelligence.

НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА

Како је Центар за промоцију науке иницијални партнер пројекта, уметници из Србије имају привилегију сигурне реализације победничких радова националне селекције у наредне три године. Реализација пројекта на националном нивоу подразумева награду за аутора (1000 евра), трошкове продукције рада (2000 евра) и менторску подршку. Након представљања националних победника и након што сваки од партнера одабере пројекте које ће самостално реализовати, у оквиру мреже се могу развијати међусобне сарадње и заједнички програми.

О ПРОЈЕКТУ И ПАРТНЕРИМА

Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab) финансира се кроз програм Европске комисије Креативна Европа. Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Културни центар Оназис из Атине, ВАХ из Амстердама (Waag Society), Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), Хексагон из Гренобла (Hexagone Scene National Art Sciences) и Лије уник из Нанта (le lieu unique), Глуон из Брисела, СОУ фестивал из Тбилисија, Лаборал из Хихона (LABoral) и Етопија из Сарагосе, галерија Капелица из Љубљане и Калчр јард из Хелсингора (Culture Yard).

Пројекат укључује четири независна позива за уметнике за истраживачки боравак у престижним научним центрима широм света, где првонаграђени аутор или ауторски тим добија једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима. Научни партнери пројекта ће бити посебно изабрани за сваки од ових позива. Уметнички концепт се потом продукцијски реализује у FutureLab-у Арс електронике, пре него што буде премијерно приказан на фестивалима Арс електроника у наредне три године.

РЕГИСТРАЦИЈА

Услов за учешће у пројекту је регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:

  • видео-запис уметника на коме ће представити себе, свој рад, инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције (до 5 минута);
  • нацрт могућег концепта рада који се може остварити кроз резиденцију;
  • нацрт плана продукције са трошковима и роковима;
  • портфолио одабраних радова којима уметник може најбоље да репрезентује свој досадашњи рад, са биографијом и контактима.

Процес регистрације уметника одвија се директно преко портала Арс електронике, на овој адреси.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА

Представљање пројекта и првог позива започиње у Научном клубу Центра за промоцију науке (Краља Петра 46, Београд), у петак, 1. фебруара, у 17 часова. У плану је организовање неколицине оваквих догађаја, у Београду и широм Србије.

КОНТАКТИ

Контакт особа пројекта на националном нивоу је Петар Лаушевић: plausevic@cpn.rs.

Контакт особа за медије у Србији је Љиљана Илић: pr@cpn.rs

За све информације у вези са техничком процедуром аплицирања и елементима пројекта за које је одговоран координатор, Арс електроника, контакт је:

Џесика Гелироу (Jessica Galirow)

jessica.galirow@ars.electronica.art

+43.664.81.26.162

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs