Међународни пројекти

Етичност науке на оцени

У оквиру европског пројекта SATORI 24. и 25. новембра у Београду се одржавају радионице на тему етичке процене научних истраживања, које ће окупити експерте из Европе и региона

У оквиру европског пројекта SATORI који се бави етичком проценом научних истраживања, 24. и 25. новембра у Београду одржаће се две једнодневне радионице на ову тему, током којих ће експерти у овој области, из Србије и земаља у региону, имати прилику да се упознају са главним циљевима пројекта и продискутују његове резултате. Радионице организује Центар за промоцију науке, као један од партнера SATORI пројекта.

Прва радионица посвећена је експертима који се баве етичком оценом науке, било да су етички евалуатори или чланови етичких комитета, док је други дан намењен представницима истраживачке заједнице и невладиног сектора. 

Координатор пројекта, професор Филип Бреј са Универзитета Твенте, заједно са др Ингрид Салиjес из УНЕСКО-а представиће главне резултате пројекта. Они ће пре свега говорити о заједничком оквиру за етичку процену научних истраживања на нивоу Европе, који је током претходне две године био развијан у оквиру пројекта.

Други дан конференције део резултата представиће Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке, као и Далибор Петровић, професор са Универзитета у Београду.

Током оба дана радионице, осим заједничког оквира за етичку оцену науке биће представљен и извештај о томе како је регулисана етичка оцена истраживања у нашој земљи. Биће речи и о етичким аспектима клиничких истраживања на глобалном и локалним нивоу, али и о још једном европском пројекту RRI Tools,  у чијем фокусу је концепт одговорног истраживања и иновација.

Истражите више о SATORI радионицама

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs