Promocije

Elementi u CK13

U ponedeljak 23. januara u Crnoj kući 13 u Novom Sadu biće održana promocija sedmog broja časopisa Elementi

U ponedeljak 23. januara u Crnoj kući 13 u Novom Sadu biće održana promocija sedmog broja časopisa Elementi. Na promociji novog broja, koji se bavi pomalo kontroverznim odnosom Beograda i Srbije, govoriće pomoćnici urednika časopisa Jovana Nikolić, Nikola Zdravković i Ivana Horvat. Promocija je zakazana za 19 časova.

Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom ”U senci belog grada”, posvećen je odnosu prestonice i drugih delova Srbije. Opadanje populacije i starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji. I dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora.

Ova demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi? 

Uz temu broja, Elementi donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs