Промоције

Елементи у ЦК13

У понедељак 23. јануара у Црној кући 13 у Новом Саду биће одржана промоција седмог броја часописа Елементи

У понедељак 23. јануара у Црној кући 13 у Новом Саду биће одржана промоција седмог броја часописа Елементи. На промоцији новог броја, који се бави помало контроверзним односом Београда и Србије, говориће помоћници уредника часописа Јована Николић, Никола Здравковић и Ивана Хорват. Промоција је заказана за 19 часова.

Кроз серију илустрованих мапа, десет ауторских текстова, цртеже и графиконе, темат седмог броја под насловом ”У сенци белог града”, посвећен је односу престонице и других делова Србије. Опадање популације и старење становништва данас представља један од највећих друштвених изазова у Републици Србији. И док по броју становника Србија у једној деценији изгуби град величине Новог Сада, годишње се у Београд пресели град величине Сомбора.

Ова демографска ситуација отвара пуно тешких питања. Зашто је Београд тако болна тема за пет милиона грађана Републике Србије који не станују у престоници? Да ли за своје димензије Србија има превелики главни град? Како се ова несразмера огледа у демографским подацима и картографији, а како у економији, култури, одбрани, екологији, јавном здрављу, инфраструктури? 

Уз тему броја, Елементи доносе и приче о цивилизацији хлеба, новим господарима хране, сиромаштву, суициду, хормонима, Лајбницу, Хитлеру, Словенима, путу на Марс и контакту са другима. Часопис у издању Центра за промоцију науке има 108 страна, богато је илустрован и у потпуности урађен у домаћој продукцији. Цена часописа је скромна, само 290 динара, а љубитељи имају и могућност претплате.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs