Нови, седми број часописа Елементи, за зиму 2016/17, бави се темом о којој сте бар једном разговарали – контроверзним односом Београда и остатка Републике Србије

Истражите више о Елементима

Нови ”Елементи”, у продаји уочи новогодишњих празника, баве се темом о којој сте бар једном разговарали. Кроз серију илустрованих мапа, десет ауторских текстова, цртеже и графиконе, темат седмог броја под насловом ”У сенци белог града”, посвећен је дугорочно актуелном и помало контроверзном питању односа Београда и Србије, сада обрађеном на оригиналан и студиозан, али и помало неочекиван начин.

Опадање популације и старење становништва данас представља један од највећих друштвених изазова у Републици Србији. Ово питање је већ дуго и тема за домаће научнике, док у јавности изазива различите потресе, а често и много неспоразума. У том процесу, Београд игра централну улогу – док по броју становника Србија у једној деценији изгуби град величине Новог Сада, годишње се у Београд пресели град величине Сомбора.

Ова демографска ситуација отвара пуно тешких питања. Зашто је Београд тако болна тема за пет милиона грађана Републике Србије који не станују у престоници? Да ли за своје димензије Србија има превелики главни град? Како се ова несразмера огледа у демографским подацима и картографији, а како у економији, култури, одбрани, екологији, јавном здрављу, инфраструктури? 

Уз тему броја, Елементи доносе и приче о цивилизацији хлеба, новим господарима хране, сиромаштву, суициду, хормонима, Лајбницу, Хитлеру, Словенима, путу на Марс и контакту са другима. Часопис у издању Центра за промоцију науке има 108 страна, богато је илустрован и у потпуности урађен у домаћој продукцији. Цена часописа је скромна, само 290 динара, а љубитељи имају и могућност претплате. 

Седми број се премијерно нашао у продаји на ЦПН трибини ”Основе geek културе” у понедељак, 26. децембра, док се у књижарама и на киосцима широм Србије нашао 29. децембра. “Елементи” се најповољније могу купити путем претплате, али и поручити у ЦПН продавници.

ЦПН је организовао прво представљање новог, седмог броја часописа Елементи за зиму 2016/17. у четвртак, 29. децембра у 15 часова, у КЦ Град. На промоцији су говорили помоћници уредника Ивана Хорват, Никола Здравковић и Јована Николић, као и главни уредник Слободан Бубњевић.

*Фотографија часописа са промоције: Немања Кнежевић; промотивни плакат: Сања Бошковић

подели