У Центру

Др Дарко Доневски о првим галаксијима у свемиру

Астрофизичар др Дарко Доневски, који је недавно са међународним тимом истраживача пронашао најдаље младо протојато галаксија досад откривено, одржаће у петак, 24. маја, у 18 часова, у Научном клубу Београд, предавање „Где се крију прве галаксије у свемиру?“

Наредног петка, посетиоци Научног клуба Центра за промоцију науке биће у прилици да закораче у свет еволуције најдаљих галаксија у свемиру. Дарко Доневски, aстрофизичар из Центра за космологију Универзитета у Трсту (SISSA), који је недавно са међународним тимом истраживача пронашао најдаље младо протојато галаксија досад откривено, одржаће у петак, 24. маја, у 18 часова, у Научном клубу Београд, предавање „Где се крију прве галаксије у свемиру?“

Еволуција галаксија је једна од најдинамичнијих научних области данашњице. Почетком 20. века астрономи су сматрали да је Млечни пут једина галаксија у читавом универзуму. Почетак 21. века донео је невероватан напредак у изградњи како земаљских тако и свемирских телескопа, и омогућио детекцију више од 120 милиона галаксија. С обзиром на то да је животни век једне галаксије много дужи него постојање читавог човечанства, астрофизичари су развили посебне методе којима покушавају да реконструишу како и где се формирају галаксије у свемиру, на који начин еволуирају и каква је њихова веза са мистериозном тамном материјом. Велика научна питања на која многи светски тимови истраживача покушавају да дају одговор су: шта нам открића најудаљенијих галаксија говоре о условима који су владали у раном свемиру? Да ли галаксије проводе свој живот саме или у групама? Како галаксије мењају свој облик?

У наредних неколико година очекује нас лансирање досад највећег свемирског телескопа, тако да је ово право време да сазнамо како комбинацијом највећих телескопа данашњице и компјутерских симулација откривамо природу првих галаксија рођених у време када је свемир био веома млад.

О предавачу

Дарко Доневски је стипендиста италијанске владе у области космологије, у оквиру пројекта „Прашина у раном свемиру“. Докторирао је 2018. на Универзитету Екс-Марсеј, у Француској, са темом „Еволуција далеких галаксија“. Као стипендиста боравио је на институтима у Лајдену (Холандија) и Тулузу (Француска). Основне студије завршио је на Универзитету у Новом Саду. Стални је сарадник часописа Елементи.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs