(НОВО) У четвртак, 2. фебруара, у 15 часова, у ЕУ инфо центру ЦПН представља ново издање – књигу „Докторати у прози: илустроване приче“

У четвртак, 2. фебруара, у 15 часова, у ЕУ инфо центру Центар за промоцију науке представља ново издање – књигу „Докторати у прози: илустроване приче“. Ово по много чему јединствено издање чини 11 оригиналних есеја и илустрација, инспирисаних темама 11 докторских дисертација одбрањених у Србији у последњих пет година.

Богато опремљени и илустровани, „Докторати у прози: илустроване приче“ је несвакидашњи експеримент у научној комуникацији и јавном ангажману. Настала је са јасном намером да у јавности отвори тему доктората – монументалног, а у каријери једног истраживача вероватно најмање читаног научног рада.

Уредници књиге и аутори свих 11 есеја су Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке. Књигу је уметнички опремила Милена Савић, арт директорка часописа Елементи. Илустрације су дело 11 илустратора из пет земаља, чиме је сваки од есеја и доктората добио сопствени визуелни израз.

Промоција књиге ЕУ инфо центар, Краља Милана 7, четвртак, 2. фебруар, 15 часова, Говоре: Иван Умељић, Никола Здравковић

Каже се да је просечан број читалаца једног доктората – само 1,6, укључујући и аутора (!). С тим на уму, књига „Докторати у прози: илустроване приче“ трага за одговором на питање: за кога се пише докторат?

Ако питамо истраживача, докторат је намењен превасходно ментору, комисији и матичној институцији. За институцију која додељује звање доктора наука, дисертација је намењена истраживачу, као „обред прелаза“ који означава да је кандидат спреман за научну каријеру.

Јавност, опет, очекује свеже и веродостојне научне одговоре на многа питања од јавног значаја. Самим тим, књига „Докторати у прози: Илустроване приче“ представља јавни научни ангажман, осветљујући неке од тема на којима млади истраживачи у Србији постају доктори наука.

Књига „Докторати у прози: илустроване приче“ је несвакидашњи експеримент у научној комуникацији у коме су учествовала два текстописца из Центра за промоцију науке, 11 илустратора из пет земаља и 11 доктора наука који су своје дисертације одбранили у последњих пет година у Србији. Цена књиге је 1200 динара.

Избор од 11 доктората не представља избор најбољих или најзапаженијих радова. Аутори књиге водили су се јединим критеријумом са којим, као научни новинари и издавачи, имају искуства: радови су одабрани по својем друштвеном значају и занимљивости.

Међу изабраним докторатима налазе се истраживање друштвених мрежа методама физике комплексних система, студија генетичке основе Паркинсонове болести у Србији, као и друге теме из области јавних финансија, развојне психологије, етике, компјутерске дијагностике, прехрамбене технологије, енергетике, правне историје, урбанизма и типографије.

Сваки од аутора ових узбудљивих истраживања је за књигу „Докторати у прози: илустроване приче“ написао кратак коментар или анегдоту инспирисану сопственим искуством писања докторске дисертације.

подели
повезано
Седам земљоликих планета
Имиграција не увећава криминалитет