Priznanja

Doktorati u prozi, najlepša knjiga

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu, CPN izdanje „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“, dobilo je prestižnu nagradu za najlepšu knjigu

Na ovogodišnjem 62. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, izdanje Centra za promociju nauke „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“, autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, koje je grafički opremila Milena Savić, dobilo je prestižnu nagradu za najlepšu knjigu. Nagradu je na ceremoniji održanoj 26. oktobra autorima uručio predsednik žirija, čuveni ilustrator i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović.

Ova nagrada predstavlja veliki uspeh za knjigu koja je osmišljena kao eksperiment u naučnoj komunikaciji, a na kojoj je, pored dvojice autora i art direktorke, radilo još deset ilustratora iz pet zemalja, u saradnji sa jedanaest domaćih istraživača koji su svoje doktorske disertacije odbranili u poslednjih pet godina.

Knjigu „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“ čini jedanaest eseja inspirisanih temama doktorskih disertacija iz uzbudljivih, savremenih naučnih oblasti kao što su fizika kompleksnih sistema, evolucija morala, čitalačka pismenost, tipografija, kompjuterska dijagnostika i druge. Ona predstavlja javni naučni angažman i pokušaj da se u domaćoj javnosti produbi komunikacija između naučne zajednice i šire javnosti, kroz važne, a malo poznate proizvode naučnog rada – doktorske disertacije.

Članovi žirija, Jugoslav Vlahović, redovni prof. na FPU-u – predsednik, Tijana Kojić, doc. na FPU-u, Olivera Batajić Sretenović, doc. na FPU-u, koji su jednoglasno su odlučili da Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu na 62. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2017. godine bude dodeljena knjizi „Doktorati u prozi“, u izdanju Centra za promociju nauke, svoju odluku obrazložili su sledećim rečima:

„Knjiga ‛Doktorati u prozi’ svojim izgledom, osim što privlači pažnju, predstavlja dobar primer savremenog grafičkog oblikovanja. Efektno tipografski rešena ilustracija na koricama pravi zanimljivu igru između apstraktnog i čitljivog, a izbor taktilnog materijala budi poseban odnos prema knjizi. Svedeni kolorit sa korica nas potom uvodi u knjižni blok gde tekst prate trioton ilustracije koje najavljuju tekst i korespondiraju sa prelomom, jasno definisanim, geometrijski komponovanim u belini strane. Ta belina obogaćena je finim izborom papira, boje ljuske jajeta, po davnašnjim pravilima opreme knjige. U ovoj knjizi zastupljeno je više ilustratora, što na prvi pogled nije primetno, iako su u izrazu različiti i autentični. Njihov rad drži knjigu u čvrstoj stilskoj formi i ne remeti njen tok. Celine u knjizi jasno su odvojene, čemu je pomogla tipografska hijerahija dosledno sprovedena. Mišljenja smo da je ovo ubedljivo grafičko rešenje doprinelo još zanimljivijem doživljaju neobično osmišljene teme ove knjige.“

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs