Tribine

Čekajući ledeno doba

CPN tribina „Doba ekstrema: Šta se dešava sa klimom?“, održana je u sredu, 12. februara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a

Na prvoj ovogodišnjoj naučnopopularnoj tribini Centra za promocije nauke, u sredu, 12. februara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a više od 200 posetilaca došlo je da čuje razgovor o klimatskim promenama i dobu učestalih ekstrema kao što su poplave, suše i slične nepogode. Program CPN tribina će više od godinu dana okuplja naučnike i druge sagovornike koji na zanimljiv način govore o aktuelnim temama vezanim za nauku.

Na tribini ”Doba ekstrema: Šta se događa sa klimom?”  govorili su naučnici  koji se već dugo bave ovom temom, a razgovor je pokušao da osvetli sve aspekte ove teme. Na tribini su učestvovali Danica Spasova iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu ​i dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorija Beogra. moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Na tribini su prikaza tri kratka filma iz produkcije NASA o klimatskim promenama, a priliku da o ovoj temi raspravlja imala je, kao i uvek i brojna publika u SKC.

Učesnici su se posebno osvrnuli na stav dela javnosti kojim se ovakva pojava negira, razgovaralo se i tome šta je globalno zagrevanje, da li zaista zagrevamo našu planetu, da li smo već učinili previše da bismo sada uspeli da zaustavimo topljenje glečera, na koji način klimatske promene utiču na našu svakodnevnicu i šta možemo očekivati ukoliko se nastave.

Istražite više u izveštaju o tribini ”Doba ekstrema

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs