Od 15. do 18. oktobra, u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, a u organizaciji Centra za promociju nauke, održan je peti putujući Dečji naučni kamp u okviru projekta SySTEM

Tekst: Tanja Topalović

Podsetićemo vas da je na četvrtom Dečjem naučnom kampu jedan od timova kroz brižljivo kreiran kostim dočarao SARS-CoV-2, virus koji i dalje hara planetom i koji je našu petu DNK avanturu odložio. Dok smo željno iščekivali kamp, ideje su nam se rojile, pitanja neprestano otvarala, radoznalost ključala, da bi sve eksplodiralo kada smo odlučili da krojimo mape, što je bila centralna tema ovog kampa.

Kreativnost učenika starijih razreda osnovnih škola iz Leskovca rasplamsala se već prvog dana, o čemu svedoče i imena koja su zajedno sa naučnim demonstratorima smislili za svoje timove u kojima su istraživali narednih dana: Bukibeli, Začinjena ekipa, Instinktivni putnici, Vanzemaljci, LEmocije

Tim Bukibela su činili neustrašivi istraživači koji su želeli da otkriju kako zvuči buka na različitim lokacijama u Leskovcu. Kako bi odgovorili na ovo pitanje, Bukibeli su mapirali čak 20 lokacija u Leskovcu (kao što su vrtić, Kej, Muzička škola), koje su posećivali ujutru, u podne i uveče, registrujući nivo buke na ovim mestima pomoću mobilne aplikacije. Ne samo da smo rezultate njihovog istraživanja mogli da vidimo na grafiku, već smo mogli i da čujemo zvukove sa svake lokacije koju su posetili tako što bismo dodirnuli željenu lokaciju na njihovoj interaktivnoj mapi, a zvuk bi se prelomio prostorom zajedno sa fotografijom te lokacije. Kako bi nam dočarali kako buka na pojedinim lokacijama oscilira u toku dana, kao i kako se lokacije međusobno razlikuju prema intenzitetu buke, oprobali su se u tehnici string arta i kombinujući konopac u različitim bojama, drvene štapiće, čvrstu podlogu, podatke svog istraživanja i maštu, kreirali zadivljujuću skulpturu.

Uživanje u hrani i raznovrsnim ukusima je bila dobra motivacija za Začinjenu ekipu, koja je odlučila da izučava restorane u Leskovcu, hranu koja se može degustirati u ovim restoranima, ispitujući pritom iz kojih krajeva sveta je ta hrana potekla. Čak je i putanja kojom su obuhvatili restorane koje su kasnije istraživali bila u obliku papričice! Mapa koju je iskrojila ova ekipa je veoma živopisna, sa obiljem detalja, a na njoj su utisnuti i pečati sa simbolima zemalja u kojima je nastala hrana koja je zastupljena u jelovnicima. Ako se pitate gde možete nabaviti takve pečate, cela DNK ekipa bi vam odgovorila da sve što vam je potrebno možete i sami da napravite! Ovo je upravo učinila i Začinjena ekipa, koja je linorezom izradila pečate! Uz njihovu mapu smo đuskali i mislima putovali u druge zemlje, tako što bismo dotakli zastavu neke od zemalja iz kojih je potekla hrana koja na jelovnicima, nakon čega bi se na ekranu pojavila fotografija ukusne hrane, a u pozadini se začula neka od najpoznatijih pesama te zemlje.

Inspirisani migracijama u carstvu životinja, Instinktivni putnici su nastojali da odgonetnu kojim putanjama migriraju i do kojih destinacija putuju plavi kit, orao zmijar, evropske jegulje i kožaste kornjače. Kreirajući interaktivnu mapu na kojoj su prikazani putevi seoba ovih životinja, članovi ekipe su se uspešno oprobali u šivenju i krojenju mape sveta od delova tekstila, vajanju figurica spomenutih životinja od gline, a vijugave putanje migracija su dočarali vezom! Kada su timovi okruženi najraznovrsnijim materijalima za rad, pozitivnom atmosferom, stalnom podrškom i saradnjom koja stiže i iz drugih timova, idejama nikad kraja! Tako je ovaj tim uplovio i u programiranje u Scratch-u, MakeyMakey džojsticima povezao figurice životinja, tako da kada dodirnete određenu životinju, možete da čujete informacije o njoj i njenom putovanju.

Jedan od timova je rešio da svojim istraživanjem obuhvati i svemir, kao i da uporedi Leskovac i svemir. Hrabri Vanzemaljci su istraživali Solarni sistem, analizirajući dimenzije Merkura, Venere, Sunca i drugih delova sistema, kao i njihovu mećusobnu udaljenost. Na svojoj mapi su pomoću LED dioda prikazali neke od elemenata Sunčevog sistema, programiranjem su oživeli svoju mapu, tako da kada dodirnete neki od elemenata, možete da čujete informacije o njemu. Uspeli su i da u Leskovcu postave umanjen model Solarnog sistema i njihovu planetu Neptun možete pronaći na brdu Hisar, a Sunce ispred Naučnog kluba u Leskovcu.

Šta osećate dok čitate ovaj tekst? Sreću? Zbunjenost? Ponos? Ovo su neka od pitanja koja bi vam zasigurno postavili članovi tima LEmocije. Njih je zanimalo koje emocije u ljudima bude određene lokacije u Leskovcu. Odbrali su čak 20 lokacija i anketirajući druge učesnike kampa, svoje drugare i slučajne prolaznike, prikupili su brojne podatke koje su prikazali kroz „topltotnu“ mapu emocija. Ovaj tim se naročito poigrao bojama, pokušavajući da za svaku emociju kreira određenu neonsku boju i da svaku lokaciju na mapi oboji upravo u bojama koje odražavaju emocije koje su im ispitanici saopštili. Kada pod UV svetlima pogledate njihovu mapu, možete videti da najviše ima žute, roze i narandžaste boje, koje označavaju sreću, ljubav i ravnodušnost. LEmocije su nam otkrile da je Centar za stručno usavršavanje lokacija koja kod najvećeg broja ispitanika budi ljubav. Za sve timove je ovo bilo mesto gde su imali priliku da se sjajno zabave, promišljaju, uče, dogovaraju se, istražuju, greše, zajedno odlučuju, dele, druže se…

Video o našem radu na kampu možete pogledati na ovom linku.

Ovaj kamp je organizovan u okviru međunarodnog projekta SySTEM 2020, programa Horizont 2020.

 

podeli