У центру

Дечји научни камп

Центар за промоцију науке организује још један активан школски распуст – Дечји научни камп.

Програм је полудневни и прилагођен је деци од 9 до 14 година, а трајаће од 11. до 21. јула, у просторијама Мејкерс спејса, улица Краља Петра број 46.

Овогодишњи ДНК је мало другачији од претходних. Овог пута деца учествују на тродневним програмима током којих ће развијати своје мини пројекте. То значи да ваше дете пријављујете не само за један већ за три дана циклуса. У оквиру једног дана деца ће имати организоване радионице током којих ће корак по корак решавати проблеме и правити свој прототип конструкција. Због велике заинтересованости и великог броја пријава, дете можете пријавити само на један циклус!

ШТА ЈЕ ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП?

Дечји научни камп (ДНК) је осмишљен тако  да се деца у друштву вршњака,  у стимулативном окружењу, на занимљив и интерактиван начин упознају са наукама као што су биологија, физика, електротехника, психологија, као и стручњацима који раде у овим областима. Ове године акценат ће бити стављен на техничке науке.

На Дечјем научном кампу могу учествовати деца између 9 и 14 година, а програм је подељен по циклусима. Bаше дете можете пријавити за један циклус, зависно од узраста и афинитета. Области које ће бити обрађиване су роботика, конструкције и 3Д штампа. Циклус траје 3 дана, дакле ваша пријава важи за три дана.

Полазници ДНК могу да искусе мноштво забавних садржаја и лично се укључе у активности које воде стручни едукатори. Важан елемент научног кампа је и дружење са вршњацима сличних интересовања.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ?

Сва места су попуњена.

КАКО ИЗГЛЕДА ЈЕДАН ДАН НА ДНК?

Током дневног програма, полазници кампа учествују у научним радионицама из различитих научних области, као и у друштвеним активностима. Радионице воде научни демонстратори стручни за дату област, а за  осмишљљвање друштвене активности је надлежан психолог.

Током дана је предвиђен одмор са паузом за ужину, а по завршетку програма полазницима ће бити додељене дипломе.

Дневни програм клуба:

 • 8.30 – 9.00 – Окупљање полазника
 • 9.00 – 9.30 – Друштвене активности
 • 9.30 – 10.00 – Упознавање и разговор са предавачима
 • 10.00 – 12.00 – Радионице са предавачима са паузама
 • 12.00 – 13.00 – Пауза за ужину, одмор
 • 13.00 – 14.00 – Научне радионице
 • 14.15 – Евалуација, дискусија, додела диплома
 • 14.30 – Крај дневних активности

Описи циклуса за ДНК

Млади конструктори (11 – 13 јул)

Током циклуса посвећеног машинским конструкцијама учесници ће моћи да направе своје мале машине. Неке од њих ће окретати турбине, неке ће бацати лоптице, неке ће производити звук. Ваше дете ће проћи читав циклус од стварања идеје, преко предвиђања проблема, прављења конструкције, покретних и статичних делова, тестирања и унапређивања.

3Д штампа за почетнике (16 – 18 јул)

У оквиру циклуса разговараћемо о томе шта значи креирати објекте у три димензије. Радићемо на најлакшим програмима који се користе на рачунарима у ту сврху, а практичан део укључује  рад и технику  употребе 3Д оловке, потом припрему 3Д модела и на послетку подешавања и штампе на 3Д штампачима.  Све што направе учесници ће моћи да понесу са собом.

Уради сам паметни уређаји (19 – 21 јул)

 Спремите се за озбиљне задатке из електронике. Кроз овај циклус учесници ће имати прилике да се упознају са сензорима и електричним колима која њима управљају. Научиће како рачунари мере температуру, влажност ваздуха, ”посматрају”, слушају, као и зашто то нама може бити корисно.

АЗБУКА КАМПА

Алергије:

Молимо Вас да нам посебно скренете пажњу уколико дете има алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције.

Аниматори (Демонстратори, сарадници):

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим аниматора –људи пуни позитивне енергије који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим, под вођством психолога, водиће рачуна и да деца слободно време на кампу проведу на најзабавнији и најкориснији начин, упознајући се, градећи пријатељства, али и развијајући сопствену креативност и самопоуздање.

Изостанак: 

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите ЦПН позивом броја: 011.24.00.260.

Лекови:

Уколико током трајања кампа ваше дете треба да узима одређене лекове, потребно је да нас претходно обавестите о томе. Такође вас молимо да пошаљете само оне лекове које је неопходно да дете узима у току рада кампа, са обавештењем које ће бити предато вођи кампа. Потребан лек мора бити стављен у затворену амбалажу правилно обележен именом детета и са записаним временом и учесталошћу узимања.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину учесника. Ипак, предлажемо да ученици оставе вредне ствари (посебно електронске уређаје, мобилне телефоне, скупоцен накит) код куће.

Молимо за разумевање, ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Отказивање:

Уколико се не пријави довољан број учесника кампа за одређени термин, ЦПН има право да откаже групу. У том случају, контактираће вас особа из ЦПН-а и информисати вас о другим могућностима.

Понашање /Очекивања:

Добро понашање је кључна компонента успешног искуства на кампу. У настојању да се обезбеди рад и безбедан боравак у кампу, важно је да се сви учесници понашају према правилима кампа. У кампу се очекује да се поштују едукатори/наставници и остало особље кампа у сваком тренутку. Неодговарајуће, насилно понашање се неће толерисати. Примери неприкладног понашања укључују (али нису ограничени на): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, присвајање туђе имовине.

ЦПН задржава право да отпусти сваког учесника за чије понашање сматра да је неодговарајуће и да ремети рад, односно утиче на целокупно пословање кампа. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Рокови:

ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете. Међутим, имајте на уму да број учесника кампа не може бити већи од 25. Због тога је важно да ваше дете пријавите на време.

Сагласност за фотографије вашег детета:

Током трајања кампа ваше дете ће за време радионица или обиласка локалитета бити више пута фотографисано или снимљено. За то је потребно да дате вашу сагласност. Фотографије неће ни на који начин бити злоупотребљене, продате или позајмљене, већ ће бити коришћене једино у сврху спровођења промоције програма ЦПН-а.

Ако не желите да ваше дете буде фотографисано, молимо вас да то нагласите на формулару.

НАПОМЕНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/СТАРАТЕЉЕ

 • На уласку у камп, родитељи/старатељи остављају ЦПН едукаторима свој контакт (телефон и и-мејл адресу), како би у случају потребе били контактирани.
 • На уласку у камп, родитељи/старатељи потписују формулар којим дају овлашћење Центру за промоцију науке да фотографише децу током трајања ДНК.
 • Родитељи/старатељи су дужни да обавесте ЦПН едукаторе о евентуалним посебним захтевима у вези са боравком деце (посебни захтеви у погледу конзумације лекова, могуће алергије итд.)
 • ЦПН задржава право да позове родитеље/старатеље да преузму дете у било ком тренутку тог дана, уколико дете својим понашањем упорно ремети рад ДНК и омета другу децу.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs