Manifestacije

Na Danima budućnosti 150.000 ljudi

Tokom tri nedelje predstavljeno 25 robota, 50 predavanja, 45 filmova, tri tribine, kao i na desetine domaćih i stranih robotičara

 

Tokom manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ više od 150.000 ljudi obišlo je Veliku izložbu robota u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, koju su organizovali Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet. Izložba, koja je trajala od 24. septembra do 15. oktobra, privukla je izuzetno veliku pažnju domaće javnosti i građana.  

Najveću pažnju, kako medija tako i posetilaca, izazvao je robot ASIMO, čije je nastupe u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ videlo više od 10.000 uzbuđenih gledalaca, uglavnom školske dece. Pored ovog robota, u Beogradu je gostovao i evropski robot ECCE, kao i 25 drugih robota koji su bili izloženi pred beogradskom publikom u Galeriji Robne kuće „Beograd“.

Uz robote, u Beogradu su tokom „Dana budućnosti“ boravili i drugi ugledni gosti kao što su profesor Hiroši Išiguro iz Japana, profesor Oven Holand iz Velike Britanije i profesor Rolf Fajfer iz Švajcarske. 

U okviru manifestacije organizovano je 50 popularnih predavanja, oko 45 filmskih projekcija i tri tribine na kojima su učestvovali poznati robotičari, naučnici, promoteri nauke, ali i javne ličnosti. Pored toga, CPN je povodom manifestacije objavio kultno delo Karela Čapeka R.U.R, kao i katalog posvećen robotima.

Izložba, ali i raznovrstan prateći program, privukla je izuzetno veliku pažnju domaće javnosti. O manifestaciji je objavljeno više od 250 članaka, radio i televizijskih priloga, robotičari su bili gosti najgledanijih emisija u domaćem etru, a robotima su se pisale reportaže, prilozi, pa čak i kolumne.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs