U Centru

Backyard Brains radionice u Naučnom klubu

U okviru manifestacije art+neuroscience  odvijaju se dve zanimljive radionice, na kojima će se izvoditi pravi naučni eksperimenti i razgovarati o fenomenu vida. Prijavite se!

Centar za promociju nauke će ponovo ugostiti fantastičnu ekipu naučnika iz tima Backyard Brains, koji su u okviru manifestacije art+neuroscience pripremili dve trosatne radionice tokom dva dana, 29. i 30. novembra. Ekipa Backyard Brains već je nekoliko puta gostovala na programima CPN, uvek uz veliko oduševljenje učesnika. Obe radionice biće organizovane u prostorijama Naučnog kluba, a osmišljene su za starije od 16 godina i na engleskom su jeziku. Učešće na radionicama je besplatno, ali su, zbog ograničenog broja mesta, prijave obavezne na linkovima ispod.

Prva radionica nosi naziv ”NEURONI U AKCIJI” i zakazana je za 29. novembar, od 18 do 21 časa. U ovoj radionici, pokazaćemo koliko je lako izvesti prave neuronaučne eksperimente. Sa jeftinim pojačalima i vašim telefonom ili kompjuterom, možemo da izmerimo, snimimo i vizualno prikažemo razne vrste akcionih potencijala. Zajedno ćemo odgovariti na razna pitanja iz istraživanja o mozgu: odakle dolaze ovi električni signali? Kako se stvaraju? I da li možemo da ih koristimo kao interfejs između mozga i kompjutera? U opuštenoj atmosferi, izvešćemo razne neuronaučne eksperimente i razgovarati o rezultatima koristeći open-source alate za analizu. Posle ove radionice, razumećete kako rade neuroni, steći ćete bolju sliku o svom mozgu i naučiti da se bavite naukom bez mnogo para.

Link za prijave

Druga radinoca, POJAŠNJENJE VIDA, održava se sutradan, 30. novembra, od 11 do 14 časova. U ovoj radionici bavimo se našim sopstvenim vizuelnim sistemom. Kako oči pretvaraju svetlost u signale koje mozak može da razume? I kako onda naš mozak razluči sve ove informacije? Posle kratkog vođenja kroz različite vizuelne sisteme (ljudi i drugih životinja) na osnovu fascinantnih optičkih iluzija, uvodimo vas u svet vizuelne neuronauke uz pomoć zabavnih i zapanjujućih ‘uradi sam’ eksperimenata. Paralelno ćemo vam pokazati moć moderne veštačke inteligencije i zašto je često najbolje prosto kopirati iz prirode. Iz ove radionice će svako moći da nauči koliko je lako obmanuti percepciju i da čak i kompjuteri prave slične greške.

Link za prijave

Radionice su deo manifestacije art+neuroscience, prve programske aktivnosti Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. Nastao kao nastavak izuzetno uspešne saradnje u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art & Science Network – Art & Science) Evropska laboratorija veštačke inteligencije uključuje veći broj inicijalnih partnera iz Austrije, Slovenije, Irske, Španije i Srbije, uz nove institucije iz Francuske, Belgije, Danske, Holandije, Grčke i Gruzije. U širokom i sveobuhvatnom domenu veštačke inteligencije, projekat će se pre svega fokusirati na kulturološke, psihološke i filozofske aspekte koji su pod snažnim udarom novih tehnologija i naučnih otkrića. Više o manifestaciji, kao i kompletan program, možete pronaći na sajtu manifestacije.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs