мај месец математике

Алгоритми за проналажење сродне душе

Помоћу сложених математичких формула и алгоритама, а пре свега захваљујући великој бази података Нанаја ”предвиђа“ када ћете, где и како упознати свог идеалног партнера

Као и већина најлепших песама и других великих уметничких дела, тако је и алгоритам за проналажење сродне душе настао као последица љубавног растанка.
Након што су се разишли, бивша девојка инжењера НАСА центра Рашида Аминија рекла је да ће најпре морати да сабере све позитивне и негативне стране њихове везе и тек онда одлучи да ли жели помирење.

У то време, њен коментар звучао му је смешно, међутим, после извесног времена инжењер се запитао да ли је могуће направити алгоритам који би људе спајао на основу њихових особина и животних навика. Посветивши се овом задатку направио је свој онлајн Нанаја тест за научно „предвиђање“ љубавне будућности који је потом подржао и угледни научни часопис New Scientist.

Нанаја функционише тако што корисници најпре раде двоструки тест личности. Поред питања која им се постављају, нуди им се и одређени број слика које треба да изаберу на основу којих алгоритам закључује о различитим аспектима њихових личности, али и пожељним особинама код партнера. Потом им се постављају питања из свакодневног живота, као и она у вези са плановима за будућност.

Помоћу сложених математичких формула и алгоритама, а пре свега захваљујући великој бази података, овај тест на крају са приличном тачношћу „предвиђа“ када ћете, где и како упознати свог идеалног партнера, колике су вам шансе за такав сусрет и како бисте могли да их повећате. Такође може предвидети могуће раскиде и предложити потенцијална решења паровима у кризи.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs