Mladi ilustratori napravili su CPN kalendar za 2018. godinu, koji predstavlja manje poznate i poznate naučnice i naučnike i njihove pronalaske

Centar za promociju nauke je uz pomoć mladih ilustratora pripremio kalendar za 2018. godinu. Ovaj kalendar prikazuje neke od najvažnijih naučnih pronalazaka poznatih i manje poznatih naučnika iz raznih perioda.

Ideju poteklu iz Centra razradio je tim mladih autora na čelu sa profesorkom Janom Oršolić sa Fakulteta primenjene umetnosti, koja je angažovala dvanaest ilustratorki i ilustratora sa FPU-a: Sanju Stojkov, Tanju Stevanović, Milicu Mastelicu, Milicu Živanović, Milicu Pantelić, Vanju Seferović, Danila Trbojevića, Marka Jozovića, Mihaila Kalabića, Marka Golea, Vukašina Stančevića i Miloša Jovanovića.

Kroz mesece u godini, kalendar CPN-a pruža obilje zanimljivih informacija: o prvoj ženi doktorki nauka u Evropi Sofiji Kovaljevskoj, o Gausu, „princu matematičara“, Kseniji Atanasijević, prvoj ženi koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu, Mariji Kiri, dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade, Tomasu Hantu Morganu, osnivaču genetike i mnogim drugim naučnicama i naučnicima i njihovim pronalascima.

Kalendar je izrađen uz podršku i koordinaciju agencije Coba & Associates iz Beograda, a možete ga poručiti na adresi: http://prodavnica.cpn.rs/

 

podeli