Јубилеји

1000+

Ово је јубиларни, хиљадити научнопопуларни чланак објављен на Елементаријуму, почев од јануара 2012. године

Текст: С.Б.

Шта је атом? Битак, биће? Како је све почело? Где су сви? Да ли постоји живот још негде у свемиру? Како је настао овај, наш, на Земљи? Како се развијао? Како је уопште настало нешто налик човеку? Да ли је свет стваран? Како да разумемо себе, како природне појаве, а како друштвене, технолошке и научне парадигме прошлости?

Шта су елементи будућности?

Ако само бројите до 1000, то ће трајати 17 минута. Ако постављате питања, биће вам потребно око два дана да их наведете 1000. Нама је било потребно две и по године да на 1000 питања одговоримо. Наравно, нисмо ни покушали да се директно суочимо са десет горенаведених.

Останите уз Елементаријум – на путу ка одговорима, објаснићемо бројна друга, али једнако узбудљива питања. Захваљујући науци из које црпимо инспирацију, мрежи креативних текстописаца, сарадника и дизајнера, из дана у дан, из недеље у недељу, покушавамо да на што занимљивији, разумљивији, актуелнији и што тачнији начин представимо доступно знање цивилизације.

Мада је то скроман домет у односу на велике медијске портале, од јануара 2012, кад се, уз основни сајт ЦПН-а, на интернету појавио Елементаријум као портал специјализован за оригиналне научнопопуларне садржаје, кад је окупио мрежу сарадника, добио неке стручне награде и, најважније, придобио поверење више од 200.000 читалаца, заједно смо прошли кроз хиљаду тема. 

Настављамо. Као и Центар за промоцију науке, али као и наука сама, не заустављамо се, непрекидно растемо и спремамо изненађења. Увек у потрази за одговорима.

Хвала вам на огромном поверењу.

ХИЉАДИТИ ЧЛАНАК НА ЕЛЕМЕНТАРИЈУМУ

Судећи по интерној статистици CMS-а, који у позадини неуморно вози Елементаријум већ две и по године, а уз мало драгоцене коинциденције – погодило се да овај, јубиларни, хиљадити текст објављујемо неколико недеља пре четвртог рођендана ЦПН-а, и то управо 10. новембра 2014, на Светски дан науке

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs