Jubileji

1000+

Ovo je jubilarni, hiljaditi naučnopopularni članak objavljen na Elementarijumu, počev od januara 2012. godine

Tekst: S.B.

Šta je atom? Bitak, biće? Kako je sve počelo? Gde su svi? Da li postoji život još negde u svemiru? Kako je nastao ovaj, naš, na Zemlji? Kako se razvijao? Kako je uopšte nastalo nešto nalik čoveku? Da li je svet stvaran? Kako da razumemo sebe, kako prirodne pojave, a kako društvene, tehnološke i naučne paradigme prošlosti?

Šta su elementi budućnosti?

Ako samo brojite do 1000, to će trajati 17 minuta. Ako postavljate pitanja, biće vam potrebno oko dva dana da ih navedete 1000. Nama je bilo potrebno dve i po godine da na 1000 pitanja odgovorimo. Naravno, nismo ni pokušali da se direktno suočimo sa deset gorenavedenih.

Ostanite uz Elementarijum – na putu ka odgovorima, objasnićemo brojna druga, ali jednako uzbudljiva pitanja. Zahvaljujući nauci iz koje crpimo inspiraciju, mreži kreativnih tekstopisaca, saradnika i dizajnera, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, pokušavamo da na što zanimljiviji, razumljiviji, aktuelniji i što tačniji način predstavimo dostupno znanje civilizacije.

Mada je to skroman domet u odnosu na velike medijske portale, od januara 2012, kad se, uz osnovni sajt CPN-a, na internetu pojavio Elementarijum kao portal specijalizovan za originalne naučnopopularne sadržaje, kad je okupio mrežu saradnika, dobio neke stručne nagrade i, najvažnije, pridobio poverenje više od 200.000 čitalaca, zajedno smo prošli kroz hiljadu tema. 

Nastavljamo. Kao i Centar za promociju nauke, ali kao i nauka sama, ne zaustavljamo se, neprekidno rastemo i spremamo iznenađenja. Uvek u potrazi za odgovorima.

Hvala vam na ogromnom poverenju.

HILJADITI ČLANAK NA ELEMENTARIJUMU

Sudeći po internoj statistici CMS-a, koji u pozadini neumorno vozi Elementarijum već dve i po godine, a uz malo dragocene koincidencije – pogodilo se da ovaj, jubilarni, hiljaditi tekst objavljujemo nekoliko nedelja pre četvrtog rođendana CPN-a, i to upravo 10. novembra 2014, na Svetski dan nauke

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs