здравље

Улагање у ефикасније лечење змијских уједа

Према подацима Светске здрасвствене организације, између 81.000 и 138.000 људи умре од уједа змије сваке године, а најугроженији су у сеоским срединама подсахарске Африке и Индије, које имају ограничен приступ лековима и болницама

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Лондонски Wellcome Trust улаже 80 милиона фунти за побољшање терапија и производњу нових противотрова за лечење змијских уједа.

Wellcome Trust, организација која финансира биомедицинска истраживања, објавила је недавно да „убризгавањем“ око 100 милиона америчких долара планира да побољша лечење змијских уједа у сиромашним земљама. Овај програм ће такође подржати развој нових противотрова који могу ефикасно да третирају токсине различитих врста змија.

Од уједа змије годишње умре на десетине хиљада људи, делом и зато што се користе застарели противотрови који су често ефикасни за само једну врсту.

„После много година занемаривања, трагична глобална опасност од уједа змије је, срећом, сада добила знатно већу пажњу“, рекао је Марк Фајнберг, председник Међународне иницијативе за вакцину против сиде, која такође подржава акцију Wellcome Trust-а.

Уједи змије представљају свакодневну опасност за становнике многих тропских и суптропских региона. Према подацима Светске здрасвствене организације, између 81.000 и 138.000 људи умре од уједа змије сваке године, а најугроженији су у сеоским срединама подсахарске Африке и Индије, које имају ограничен прступ лековима и болницама.

Уједи змије, иначе, никада нису били у жижи интересовања истраживача и доносиоца одлука, а постоји тек неколико новијих терапија. Постојећи противотрови садрже антитела направљена убризгавањем мале количине змијског отрова у велике животиње попут коња. Ови лекови морају да се чувају у фрижидеру, а дају се интравенском инјекцијом или инфузијом под надзором лекара, што отежава лечење на терену.

Прављење висококвалитетних противотрова је веома скупо. Поред тога, они су често ефикасни само у борби са уједом змије од чијег су отрова направљени, а имају и опасне нуспојаве (понекад и фаталне алергијске реакције). Тако, на пример, у подсахарској Африци, која је тренутно у кризи када је о третирању уједа змија реч – лекова има мало, али некад ни они не помажу у лечењу уједа локалних врста змија. Зато Wellcome Trust, заједно са Лекарима без граница и локалним партнетима, планира да оснује панафричку мрежу клиничких тестирања, која за циљ има да тестира нове лекове на људима, објашњава Филип Прајс из лондонске организације.

Фајнберг каже како далеко ефикасније лечење обећавају „алати геномике, имунологије и структурне биологије“. Истраживачи су већ открили да поједини молекули спречавају токсичну активност отрова из змије Echis ocellatus, у Камеруну и Гани.

Други приступи лечењу змијског уједа се ослањају на одређена људска антитела која могу неутралисати неуротоксине екстремно отровне црне мамбе. Наду улива и синтетичка биологија: производња антиотрова базирана на људским антителима кошта отприлике колико и производња оних базираних на животињским антителима, каже Андреас Лаустен, биотехнолог са Данског техничког универзитета.

Други истраживачки напори крећу се у правцу проналажења лекова које би људи могли да узму негде на пољу, одмах након уједа змије. Неки од њих се већ производе у америчкој компанији Ophirex и они би, тврде стручњаци, представљали прави медицински продор када је о лечењу уједа змије реч.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs