Открића

Све мање Аустралијанаца заражено ХИВ-ом

Најновија статистика показује да је у 2018. било чак 13% мање нових дијагноза у односу на 2017. – а тренд је видљив у читавој земљи

Фото: Wikimedia Commons

Текст: Ивана Николић

Према подацима Института за инфекцију и имунитет „Кирби“ на Универзитету Њусаут Велс у Сиднеју, „темпо пада је више него удвостручен у односу на претходну годину“ и број нових инфекција тренутно се налази на рекордно ниском нивоу у последњих 18 година. Ребека Гај, епидемиолошкиња са Института, каже да је пад броја заражених видљив на територији читаве Аустралије.

„Ово су охрабрујуће вести. Иако смо у последњих неколико година приметили смањења у неким аустралијским државама, у 2018. години видели смо значајна смањења на националном нивоу“, каже проф. Гај, и додаје да су добри резултати показатељ „невероватне преданости“ аустралијске владе, здравственог система, заједнице и истраживачких сектора.

„Резултат ових партнерстава је све већи број људи који се тестира на ХИВ, као и то што људи који живе са ХИВ-ом почињу раније да се лече, и видимо веома обећавајућу примену преекспозиционе профилаксе (пилуле које користе особе које нису заражене ХИВ-ом као неку врсту превентиве) међу геј и бисексуалним мушкарцима. Комбинација свих ових стратегија је довела до пада (заражених на годишњем нивоу)“, каже проф. Гај.

Ипак, треба имати на уму да су резултати овакви највише захваљујући паду у броју ХИВ дијагноза у оквиру заједнице геј мушкараца (тзв. МSМ популација или мушкарци који имају сексуалне односе са мушкарцима). У последњих пет година ХИВ дијагнозе су опале за 30% код МSМ популације, а стручњаци кажу да је то захваљујући агресивној промоцији кондома, преекспозиционе профилаксе, као и чињенице да је тестирање на ХИВ широко доступно.

Извештај не открива пад заразе ХИВ-ом код хетеросексуалне популације, у којој је број дијагноза на годишњем нивоу углавном стабилан. Такође нема ни пада у броју ХИВ дијагноза код домородачког становништва, Абориџина и Острвљана Торсеовог мореуза. Из тог разлога, професор Џејмс Вард, који води Програм за истраживање инфективиних обољења код Абороџина при Саут Аустралијан Институту за здравље и медицинска истраживања, сматра да је потребно урадити много више како би се решиле овакве неједнакости.

„Нама су потребне циљане кампање, које су културолошки специфичне и фокусиране на одређене заједнице како бисмо повећали број људи који се тестира и који користи преекспозиционе профилаксе, и треба да се фокусирамо на подизање свести о овој теми, и код појединих заједница и код оних који пружају медицинску помоћ.“

Ипак, Ендрју Грулич, медицински епидемиолог са Института „Кирби“ каже, „пад који видимо широм Аустралије постоји на веома малом броју места у свету“. Комбинација различитих врста превентиве – употреба кондома, лечења и преекспозициона профилакса – „заједно раде како би се смањио број ХИВ инфицираних“. Важно је, додаје Грулич, и то што је аустралијско здравство свима лако доступно: „Реч је о бесплатном или приступачном тестирању и лечењу.“

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs