ExoMars

Neizvesna sudbina ExoMars sonde

Svemirska misija ExoMars u dramatičnoj završnici sletanja. Na konačni signal o uspešnom sletanju sonde još uvek se čeka

ExoMars misija, koju čine letelica Trace Gas Orbiter i sonda Skjapareli, ušla je u završnu fazu “osvajanja” Crvene planete. Po svemu sudeći, misija sletanja u završnici dobija dramatičan obrt.

Iako je orbiter bez ikakvih poteškoća ušao u putanju oko Marsa, na konačni signal o uspešnom sletanju sonde još uvek se čeka. U nedelju 16. oktobra, sonda se uspešno odvojila od letelice čime su bili zadovoljeni i poslednji uslovi za otpočinjanje do sada najuzbudljivije faze misije.

Iako je tokom poslednje faze spuštanja kroz Marsovu atmosferu Skjapareli neometano slao signal, nekoliko trenutaka pre sletanja, signal je nestao. Ovo je inače jedan od najnezgodnijih trenutaka za spuštanje sonde, budući da se trenutno u oblasti sletanja, nedaleko od Marsovog ekvatora, odvija intenzivna peščana oluja.

Sonda je aktivirana nekoliko časova pre ulaska u atmsoferu Marsa. Inženjeri će tokom noći raditi na otkrivanju uzroka koji je doveo do prekida transmisije signala. Prekid komunikacije može biti posledica različitih faktora, a ne isključivo posledica neuspešnog sletanja.

Više informacija očekuje se u četvrtak 20. oktobra u 10 časova, kada će biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni svi detalji sletanja.  

Zajedničkim naporima Evropske svemirske agencije i Federalne ruske svemirske agencije, pre sedam meseci sa kosmodroma Bajkonur u stepama Kazahstana, lansiran je jedan od trenutno najvažnijih naučnih projekata, specijalizovana svemirska misija ExoMars. U narednih nekoliko godina ova misija tragaće za dokazima o mogućem postojanju života na Marsu, kako danas tako i u dalekoj prošlosti planete. 

Sonda Skjapareli nazvana je po slavnom italijanskom astronomou Đovaniju Skjapareliju iz 19. veka, koji je postao poznat po opisima kanala na Marsu.

Istražite više u tekstu Novi pohodi na Mars

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs