EXOMARS

Novi pohodi na Mars

(AKTUELNO) U potrazi za životom na Marsu, tačno sedam meseci nakon lansiranja, svemirska misija ExoMars ušla je u orbitu oko Crvene planete

Foto: ESA

 

Tekst: I. Horvat

Bio je ovo veoma intenzivan period za Evropsku svemirsku agenciju. Dok se pojedine misije završavaju, istorijskim spuštanjem Rozete na površinu komete, nove već ozbiljno koračaju ka uzbudljivim otkrićima.

Zajedničkim naporima Evropske svemirske agencije i Federalne ruske svemirske agencije pre sedam meseci lansiran je jedan od trenutno najvažnijih naučnih projekata, specijalizovana svemirska misija ExoMars, koja će u narednih nekoliko godina tražiti znake postojanja života na Marsu. 

Ovog jutra, oko 10 časova po lokalnom vremenu, letelica ExoMars Trace Gas Orbiter ušla je u orbitu oko Marsa, što označava početak nove faze misije. U nedelju, 16. oktobra, ExoMars orbiter će ka površini planete poslati sondu Skjapareli nazvanu po slavnom italijanskom astronomou Đovaniju Skjapareliju iz 19. veka, koji je postao poznat po opisima kanala na Marsu.

Iz svog kontrolnog centra u Nemačkoju, ESA će u nedelju uživo prenositi proces odvajanja sonde od orbitera. Nekoliko dana kasnije, 19. oktobra, oko 17 časova po srednjoevropskom vremenu, uživo će biti prenošeno spuštanje sonde na površinu planete. 

Serijal uzbidljivih događaja se nastavlja. U četvrtak, 20. oktobra, u 10 časova, biće održana konferencija za novinare, tokom koje će biti predstavljene poslednje informacije o sletanju sonde, kao i prve fotografije koje će Skjapareli načiniti sa površine Marsa.

Tokom narednog perioda, sonda Skjapareli na površini Marsa tražiće znake za postojanje života, trenutno, ali i u dalekoj istoriji, kada se smatralo da je na površini Crvene planete postojala voda. Orbiter ExoMars će nakon odvajanja sonde nastaviti sa obavljanjem svojih zadataka, prikupljajući iz atmosfere tragove gasova poput metana, koji se generalno smatraju dobrim indikatorom postojanja života. 

Istražite više o misiji ExoMars putem sajta Evropske svemirske agencije.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs