ExoMars

Неизвесна судбина ExoMars сонде

Свемирска мисија ExoMars у драматичној завршници слетања. На коначни сигнал о успешном слетању сонде још увек се чека

ExoMars мисија, коју чине летелица Trace Gas Orbiter и сонда Скјапарели, ушла је у завршну фазу “освајања” Црвене планете. По свему судећи, мисија слетања у завршници добија драматичан обрт.

Иако је орбитер без икаквих потешкоћа ушао у путању око Марса, на коначни сигнал о успешном слетању сонде још увек се чека. У недељу 16. октобра, сонда се успешно одвојила од летелице чиме су били задовољени и последњи услови за отпочињање до сада најузбудљивије фазе мисије.

Иако је током последње фазе спуштања кроз Марсову атмосферу Скјапарели неометано слао сигнал, неколико тренутака пре слетања, сигнал је нестао. Ово је иначе један од најнезгоднијих тренутака за спуштање сонде, будући да се тренутно у области слетања, недалеко од Марсовог екватора, одвија интензивна пешчана олуја.

Сонда je активирана неколико часова пре уласка у атмсоферу Марса. Инжењери ће током ноћи радити на откривању узрока који је довео до прекида трансмисије сигнала. Прекид комуникације може бити последица различитих фактора, а не искључиво последица неуспешног слетања.

Више информација очекује се у четвртак 20. октобра у 10 часова, када ће бити одржана конференција за новинаре на којој ће бити представљени сви детаљи слетања.  

Заједничким напорима Европске свемирске агенције и Федералне руске свемирске агенције, пре седам месеци са космодрома Бајконур у степама Казахстана, лансиран је један од тренутно најважнијих научних пројеката, специјализована свемирска мисија ExoMars. У наредних неколико година ова мисија трагаће за доказима о могућем постојању живота на Марсу, како данас тако и у далекој прошлости планете. 

Сонда Скјапарели названа је по славном италијанском астрономоу Ђованију Скјапарелију из 19. века, који је постао познат по описима канала на Марсу.

Истражите више у тексту Нови походи на Марс

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs