открића

Пронађен давно потонули брод из Другог светског рата

SS Iron Crown, теретњак који су потопили Јапанци у јуну 1942, пронађен је у водама југоисточне Аустралије

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Теретњак који је гађан јапанским торпедом, након чега је потонуо за тачно 60 секунди, пронађен је 100 километара од обале аустралијске државе Викторија. SS Iron Crown је пре 77 година, 4. јуна 1942, преносио руду манган кроз мореуз Бас који одваја Тасманију и Викторију, када је нападнут са јапанских подморница. Од укупно 43 члана посаде, њих 38 је изгубило живот.

„Лоцирање олупине након 77 година донеће мир рођацима и породицама оних који су нестали у мору, као и аустралијској поморској заједници“, рекао је Питер Харви, поморски археолог из владине агенције Heritage Victoria.

SS Iron Crown је историјски значајан и зато што је један од четири олупине из Другог светског рата у водама Викторије, као и због тога што је једини брод гађан торпедом са подморнице у водама Викторије“, додао је Харви.

Теретњак SS Iron Crown је лоциран захваљујући сонарној технологији и посебној  камери, објашњавају истраживачи. Гњурци не могу да дођу до брода, који се налази на морском дну на око 700 метара дубине. За сада постоје фотографије направљене такозваном drop камером, на којима брод стоји усправно и делује релативно нетакнуто. Виде се и ограде на прамцу, сидра и ланци за усидравање, као и још неке структуре на палуби које нису претрпеле већа оштећења.

Најновија технологија „ће нам омогућити да створимо комплетну слику целог места, што ће нам помоћи у даљим плановима за његову конзервацију“, рекла је Емили Џатеф из Националног поморског музеја Аустралије, која је предводила истраживачки тим током експедиције.

И влада државе Викторија и федерална влада су обавештене о открићу, те ће олупина бити заштићена Законом о историјски значајним бродским олупинама из 1976.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs