свемир

Проклијале прве биљке на Месецу

Кинески научници и астронаути по први пут су успели да узгоје биљке на Месецу, па ипак, клице нису успеле да преживе прву ноћ, хладну -170 степени Целзијуса

Фото: Wikimedia

Текст: Анђела Мрђа

Проклијала су семена памука које је на Месец однела кинеска мисија „Чангде 4”.

На конструкцији кантице са клицама, тешке свега 3 килограма и високе 18 центиметара, ангажовани су истраживачи са чак 28 кинеских универзитета. На овако малом простору биљкама је обезбеђено све што им је потребно за раст – вода, ваздух и хранљиве материје, а један од најтежих задатака био је да се биљкама обезбеди оптимална температура с обзиром да разлика на Месецу уме да варира између минус 173 и плус 100 степени Целзијуса.

Сматра се да ће овај успех олакшати спровођење и других дугорочних мисија и истраживања свемира, као што је путовање на Марс, на пример, које би трајало око две и по године.

Познато је да су на Међународној свемирској станици и раније узгајане биљке, али не и на Месецу. „Ово је први пут да је биолошка материја израсла на површини Месеца“ изјавио је за Гардијан један од аутора истраживања.

Поред памука, у кинеској летелици налазили су се још и семена кромпира, арабидопсиса, као и квасац и ларве воћних мушица. Како за Саут Чајна монинг пост наводи главни пројектант експеримента, професор Си Генгсин „памук би могао да се користи за одећу, кромпир као извор хране, а уљана репица би послужила за уље“.

Током путовања до Месеца, семе је, како саопштава Кинеска новинска агенција Синхуа, било „успавано“ посебном биолошком технологијом, све до слетања, када је контролни центар са Земље послао информацију сонди да га залије.

„Чангде 4“ представља прву мисију која је слетела на тамну страну Месеца, која не гледа на Земљу. Слетање кинеске летелице, 3. јануара, сматра се великим кораком у тежњама Кине да постане свемирска суперсила.

Па ипак, клице нису успеле да преживе прву ноћ која је на Месецу била пропраћена температуром од -170 степени Целзијуса, те су тако убрзо постале и прве увеле биљке на Месецу. Професор Си Генгсин, вођа експеримента, изјавио је за Гардијан да је кратак животни век био очекиван. ”Немогуће је у канистеру преживети ноћ на Месецу”, додаје Си Генгсин. Како наводе из Кинеске националне свемирске администрације, биљке и семе постепено ће се разграђивати у кантици и ни на који начин неће загадити околину на Месецу.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs