открића

Преузимање ризика

Весела музика и трепераво светло на слот-машинама подстичу на лакше преузимање ризика

Фото: Wikipedia

Текст: Анђела Мрђа

Опште је познато да награђивање утиче на доношење одлука, а ово правило односи се како на животиње тако и на људе. Познато је такође и да се класичним условљавањем животиње могу навести на ризично понашање.

Недавно су, у часопису Journal of Neuroscience, Кетрин Винстенли, Марија Черкасова и њихов тим стручњака, објавили резултате истраживања о томе да ли сензорно условљавање, у виду светла и музике, подстиче доношење ризичнијих и неизвеснијих одлука код људи.

Најбоље место за овакво истраживање био је казино: 131 волонтер, 53 мушкарца и 78 жена, одиграо је игру два пута – једном за слот-машинама без музике и треперавог светла и други пут уз звуке звецкања новца и слике златних кованица пред собом.

У оба случаја понуђена су им два џекпота, један већи и један мањи. Такође, код већег згодитка вероватноћа за добитaк била је мања, и обрнуто.

Установљено је да је пажња испитаника за машинама са музиком и сликама била растрзанија те су се у овом случају волонтери више усредсредили на музику и слике, а мање на вероватноћу добитка, што је за последицу имало лакше преузимање већег ризика док су испитаници за машинама без звука и слике рационалније одлучивали, фокусирајући се на реалне шансе за добитак.

Истраживачи сматрају да је њихова студија потврдила да „награде“ у виду аудио-визуелних подстицаја могу мотивисати људе на доношење ризичних одлука.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs