Novi horizonti

Plavi horizonti na Plutonu

Uz poslednju WOW fotografiju, NASA je objavila da Pluton ima plavo nebo i da ima vodu

 

Tekst: Jovana Nikolić

Letelica New Horizons koja ove godine donosi brojne informacije o Plutonu, poslala je prošle nedelje prvu fotografiju u boji ovog nebeskog tela. Ubrzo nakon toga NASA je objavila saopštenje o dva nova otkrića: Pluton ima plavo nebo i zaleđenu vodu.

Poslednja NASA fotografija atmosfere Plutona (na slici iznad) obišla je svet kao prizor koji izaziva nepodeljeno divljenje. 

Devetogodišnje putovanja letelice New Horizons ovog leta je ušlo u svoju najvažniju fazu, kada se letelica približila Plutonu. Od tada na Zemlju stižu fotografije udaljene patuljaste planete a sa njima i nova saznanja o njenom izgledu i reljefu.

Poslednja vest je da Pluton ima nebo plave boje, koje nam ovaj zanimljivi, udaljeni svetu prikazuje u sasvim novom, veličanstvenom ruhu – u boji sa kojom ljudi nebo i zamišljaju.  Do sada je plavo nebo uočeno na Saturnovom satelitu Titanu. I naravno, na Zemlji. 

Zapravo, samo rasejanje Sunčeve svetlosti kroz atmosferu određuje boju neba. Na Zemlji se svetlost u najvećoj meri rasejava na molekulima azota. Zbog toga se u atmosferi zadržavaju samo određene talasne dužine iz spektra Sunčeve svetlosti što stvara doživljaj da je nebo plavo.

Međutim, na boju neba utiče veličina čestica kroz koje svetlost prolazi i trenutno se ne može zaključiti koje hemijske elemente krije atmosfera Plutona. 

NASA je pritom saopštila da je na Plutonu otkriven i veći broj manjih oblasti sa zaleđenom vodom. Pluton je u velikoj meri prekriven ledom, ali se zaleđena voda javlja samo na određenim područjima. NASA tim sada ima pred sobom zadatak da otkrije zašto se voda javlja baš u ovim predelima. 

Istražite više…

Misija na Pluton

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs